Coronavirus

Rutte tijdens historische toespraak: 'We moeten dit met z'n allen doen'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© RTL NieuwsRutte tijdens historische toespraak: 'We moeten dit met z'n allen doen'
RTL

Premier Rutte had 'geen makkelijke boodschap' voor Nederland. "Een groot deel van de Nederlanders zal besmet raken." Maar hij legt ook uit dat dat nodig zal zijn om immuniteit voor het coronavirus te bereiken. "Op die manier kunnen we de mensen met een zwakkere gezondheid, beschermen."

In afwachting van een werkend vaccin tegen het coronavirus, moet Nederland er alles aan doen om de verspreiding van het virus af te remmen, zegt premier Rutte tijdens zijn toespraak waarin hij zich richtte tot het Nederlandse volk.

'Een muur om de zwakkeren'

Volgens de premier is het belangrijk dat Nederland 'groepsimmuniteit gaat opbouwen'. Mensen die het virus al een keer hebben gehad en weer zijn genezen, zullen niet meer vatbaar zijn. "Met die mensen kunnen we een muur om de mensen met een zwakkere gezondheid bouwen." Maar dat duurt nog lang, zegt de premier. 

Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen de coronauitbraak
Lees ook

Dit zijn de nieuwe maatregelen tegen de coronauitbraak

Nederland wordt niet overgeslagen

De premier schetste tijdens zijn toespraak drie scenario's. Hij stelt dat een totale lockdown geen zin heeft in Nederland, want dat zou maar zo kunnen betekenen dat het leven een jaar wordt stilgelegd. "Zolang er geen vaccin is, zal het virus ons land niet overslaan."

Het tweede scenario, het virus zijn gang laten gaan, is ook geen optie, stelt de premier. Dan wordt de druk op de gezondheidszorg veel te groot, intensive cares zullen het dan niet meer aan kunnen.

'Dit is historisch'

Het is bijzonder dat de premier op deze manier het Nederlandse volk toespreekt, zegt Fons Lambie, politiek verslaggever van RTL Nieuws.

"Oud-premier Joop den Uyl deed het in de jaren 70 tijdens de oliecrisis, maar zoiets komt zelden voor. Dus dit is een uniek moment, maar het zijn dan ook uitzonderlijke tijden."

Gebeurt dit echt?

Daarom is het belangrijk dat de maatregelen die nu zijn ingevoerd, worden nageleefd. "Dat leidt tot beheerste verspreiding onder groepen die het minste risico lopen", legt hij uit. "De piek in het aantal besmettingen smeren we dan uit over een langere periode, zodat de ziekenhuis en met name de intensive cares niet overbelast raken. En dat is het scenario van onze keuze."

Ook benadrukte Rutte dat de maatregelen die zijn genomen in deze coronastrijd, 'ongekend zijn voor landen in vredestijd'. "Veel mensen zullen het gevoel herkennen dat we in een achtbaan zitten die steeds sneller lijkt te rijden. Je vraagt je af: gebeurt dit echt?"

De premier sprak zijn medeleven uit naar de familie van de mensen die aan het virus zijn overleden. Hij wenst iedereen veel beterschap en sterkte toe.

'Behandeling is loodzwaar'

'Ik realiseer me dat u zich zorgen maakt'

Hij richt zich ook tot de ouderen en mensen met zwakke gezondheid. "Ik realiseer me dat u grote zorgen hebt. We proberen de risico's voor u zo klein mogelijk te maken."

Hij stelt dat het belangrijk is en blijft om te luisteren naar deskundigen, zoals virologen. "Het begint bij hun kennis en ervaring. Hun advies is leidend geweest voor alle maatregelen die we hebben getroffen. Laten we ons daar aan vasthouden, op dat kompas blijven varen. Het is de enige verstandige manier om stappen te blijven zetten."

Onvermijdelijke stappen 

En die stappen zullen 'onvermijdelijk op ons afkomen', waarschuwde de premier. "Het coronavirus zal de komende tijd blijven." Hij verwijst naar de noodzaak om de al eerder aangekondigde maatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden, thuis werken en het verbod op grote bijeenkomsten, na te leven. "We moeten dit met 17 miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let op elkaar. Ik reken op u."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Mark RutteCoronavirusLink in bioNederland