Sneltest

De zoektocht naar een test: wat kun je doen bij een vermoeden van corona?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
De zoektocht naar een test: wat kun je doen bij een vermoeden van corona?
RTL

Heb ik het of heb ik het niet? Het is een vraag waar veel mensen met corona-achtige klachten het liefst gisteren een antwoord op willen hebben. De schatting is dat 60 procent van de Nederlanders het virus gaat krijgen. Stel, je hebt een vermoeden dat je corona hebt, wat kun je dan doen? Vijf vragen rondom het testen van het coronavirus.

1. Wie wordt momenteel in Nederland getest?

Artsen zullen niet meer iedereen testen die mogelijk corona heeft. De huisarts en de GGD beoordelen of iemand met klachten getest kan worden.

Momenteel worden vooral mensen getest uit kwetsbare groepen, onder wie ouderen en mensen met verminderde weerstand. Dit is omdat zij meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte. De huisarts volgt de richtlijn van het RIVM.

2. Waarom is het testbeleid strenger geworden?

Het RIVM heeft testbeleid veranderd om zo vooral kwetsbare mensen sneller te kunnen vinden. Zo probeert het RIVM ervoor te zorgen dat er voldoende tests beschikbaar blijven voor de mensen die ze het meest nodig hebben. Met een simpele snotneus word je dus niet getest.

3. Kan ik me ergens zelf aanmelden voor een test?

Nee, testen wordt alleen gedaan als de (huis)arts dat nodig vindt. Het is dus niet zo dat je bij de balie van een ziekenhuis om een test kunt vragen. Je zult dan worden doorverwezen naar de GGD.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

4. Online zijn tests te koop. Betrouwbaar?

Deze 'sneltests' zijn volgens het RIVM tests die niet bedoeld zijn voor thuisgebruik. Deze online aangeboden tests laten, via een andere methode, zien of iemand recent (een week of meer geleden) in aanraking is geweest met het virus.

Deze sneltests kunnen niet bepalen of iemand op het moment van testen het virus bij zich draagt en of die op dat moment besmettelijk is. Gebruikers kunnen volgens het RIVM onnodig ongerust raken – of ze worden juist ten onrechte gerustgesteld. 

Mariet Feltkamp, viroloog bij het LUMC, is het daarmee eens. "Als individu heb je daar alleen iets aan nadat je de infectie hebt doorgemaakt. Het helpt je niet om te onderzoeken of je nú de infectie onder de leden hebt."

De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd heeft eerder deze week gewaarschuwd voor deze zelftest. "Tests die thuis gebruikt kunnen worden om na te gaan of je het coronavirus bij je draagt, zijn verboden als ze niet eerst beoordeeld zijn door een aangemelde instantie."

5. Komen goedgekeurde zelftests er snel?

Het kost fabrikanten tijd om nieuwe zelftests te laten beoordelen. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd geeft aan nog geen informatie te hebben ontvangen van aangemelde instanties of van inspecties van andere lidstaten van de Europese Unie dat er nu al zelftests voor het coronavirus goedgekeurd zijn.

Of en wanneer die wél te koop zijn, daar heeft de inspectie geen zicht op.

Niet iedereen accepteert zomaar dat tests niet worden gedaan bij een zware verkoudheid of griep.
Lees meer over
RIVM