Klok verzetten

Een uur korter slapen: vannacht is de zomertijd ingegaan

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Een uur korter slapen: vannacht is de zomertijd ingegaan
RTL

Zelden was er zó weinig discussie over als nu: de zomertijd. Je zou door de coronacrisis bijna vergeten dat vannacht de klok een uur vooruit is gezet. En dat betekent een uur korter slapen.

Dat die klok nu een uur is verzet, is niet per se vanzelfsprekend. Al jaren woedt een verhitte discussie over het afschaffen van zomer- en wintertijd. Zo haalde de actiegroep Stop de Zomertijd in 2017 ruim 38.000 handtekeningen op. Waar staan we nu eigenlijk in die discussie?

Europarlement

Het Europees Parlement stemde twee jaar geleden, in februari 2018, over het verzetten van de klok. En het was Jean-Claude Juncker, voormalig voorzitter van de Europese Commissie, die het afschaffen van de zomer- en wintertijd in augustus 2018 tot een twistpunt maakte. Volgens Juncker moesten we voortaan gaan leven volgens de zomertijd. 

Eeuwige discussie maakt (nog) geen verschil: klok vannacht verzet
Lees ook

Eeuwige discussie maakt (nog) geen verschil: klok vannacht verzet

Ook in Nederland leeft de discussie over de zomer- of wintertijd. Daarom liet minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren er onderzoek naar doen. Daaruit bleek eind vorig jaar dat een permanente wintertijd gezonder is, en een permanente zomertijd veiliger in het verkeer.

Geen beslissing

Toch werd er nog geen beslissing genomen over die permanente zomer- of wintertijd. In een brief aan de Tweede Kamer schreef minister Ollongren dat de EU-landen in 2019 geen standpunt meer zouden innemen over de kwestie. Ze vonden dat een goede onderbouwing van het voorstel van de Europese Commissie ontbrak en dat de commissie eerst meer onderzoek moet doen. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

En dus ging ook vannacht de klok gewoon naar de zomertijd: van 02.00 naar 03.00 uur. Dat is wellicht wel voor de een-na-laatste keer: een meerderheid in het Europees Parlement wil dat lidstaten in 2021 permanent op zomer- of wintertijd overschakelen

Op welke tijd Nederland dan overgaat, is nog niet bekend. Premier Mark Rutte vertelde eerder wel dat hij dezelfde tijd wil aanhouden als buurlanden.

Ze hebben beide voor- en nadelen, de zomertijd en de wintertijd. We zetten ze op een rij.

De voor- en nadelen van de zomertijd

Het meest voor de hand liggende voordeel van de zomertijd? Dat het 's avonds langer licht blijft. Huishoudens zouden daardoor 's avonds minder stroom verbruiken omdat er pas later verlichting nodig is. Overigens wordt de beoogde energiebesparing volgens een onderzoek van een speciale werkgroep in het Europarlement niet bereikt.

Een nadeel: de zomertijd is niet goed voor je gezondheid. Door het verzetten van de klok wordt je biologische klok korte tijd ontregeld, zei chronobioloog Bert van Horst eerder tegen RTL Nieuws. "In de zomer besluiten we een uur eerder op te staan, maar de biologische klok schuift niet mee. We gaan niet eerder slapen. Je slaapt daardoor in de zomer dus minder."

Avondmensen zouden daardoor een slaaptekort krijgen van twee tot drie uur in de zomer. "Dat is een risicofactor voor het krijgen van hart- en vaatziekten."

Lees meer over
ZomertijdWintertijd