Sterfbed

Speciale afdeling voor stervende coronapatiënt: 'Hier is tijd voor waardig afscheid'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Eigen fotoSpeciale afdeling voor stervende coronapatiënt: 'Hier is tijd voor waardig afscheid'
RTL

Geen piepjes die je constant hoort, geen voorbij rennende mensen. Nee, tijd en vooral rust voor een waardig afscheid. Het ziekenhuis OLVG in Amsterdam richt op dit moment een speciale afdeling in voor coronapatiënten die binnen enkele dagen zullen overlijden.

"Hier moet ruimte zijn voor een zo goed mogelijk afscheid", zegt verpleegkundig consulent Steintje Brands. 

Het OLVG is niet het enige ziekenhuis dat nu een speciale afdeling creëert. Meer ziekenhuizen en zorgorganisaties zetten op dit moment palliatieve afdelingen op voor coronapatiënten. Naar schatting zijn er nu zeker 25 initiatieven vanuit verschillende aanvliegroutes en van heel verschillende omvang, van 6 tot 100 bedden, zo schat de Coöperatie Palliatieve Zorg Nederland (PZNL).

Zo kunnen patiënten en hun naasten goed worden begeleid tijdens het sterfbed, iets waar op een andere afdeling minder tijd voor is. 

'Driekwart van de coronapatiënten sterft niet op de intensive care'
Lees ook

'Driekwart van de coronapatiënten sterft niet op de intensive care'

Volgens Brands is deze afdeling nodig. Het sterven van coronapatiënten kan zo snel gaan dat er geen tijd meer is om de patiënt naar huis of een hospice te laten gaan. Soms gebeurt het binnen een etmaal, soms binnen een paar dagen. "Met deze afdeling kunnen we ook de intensive care ontlasten, zodat de artsen zich kunnen richten op het beter maken van mensen."

Zachte kleuren

De afdeling in het OLVG zal uit acht bedden bestaan: zes op de locatie in Amsterdam Oost en twee op de locatie in West. Iedereen heeft een eenpersoonskamer. Volgens Brands is het belangrijk dat ruimtes rust uitstralen: zachte kleuren op de wanden en geen apparaten met veel piepjes zoals op de intensive care. Dat helpt ook als patiënten verward raken. 

In tegenstelling tot de IC, wordt hier beperkt bezoek toegelaten. Twee personen mogen langskomen. Dat gebeurt in principe in beschermende kleding, maar dat hoeft niet altijd. "Als het bezoek hetzelfde huishouden heeft gedeeld, is de kans groot dat hij of zij al besmet is geweest", zegt Brands. "Dan kan diegene onbeschermd bij de patiënt langs." Ook komt er op elke kamer een iPad waarmee de patiënt kan videobellen. 

Pijn verlichten

Brands en haar collega's zullen de pijn of de benauwdheid bij de patiënt proberen te verlichten door geschikte medicatie toe te dienen. Morfine kan bijvoorbeeld helpen. Ook nemen ze de tijd om met de patiënt te spreken. Als de patiënt is overleden, is er nazorg beschikbaar voor de naasten. Ze kunnen dan terecht bij een psycholoog van het ziekenhuis.

Op deze manier wil het ziekenhuis het sterfbed zo mooi mogelijk proberen te maken. "Ik ben blij dat we iets kunnen doen", zegt Brands. "Het liefst laten we mensen sterven in een omgeving die zijzelf kiezen, maar daar is de tijd vaak te kort voor. Zo hopen we iets goeds te kunnen bieden."

Lees meer over
OLVGCovid-19CoronavirusStervensbegeleidingDoodPalliatieve zorgNederland