Topstuk

Schilderij Vincent van Gogh gestolen bij kunstroof uit museum Singer Laren

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Schilderij Vincent van Gogh gestolen bij kunstroof uit museum Singer Laren
RTL

Bij een kunstroof uit museum Singer Laren in Laren (Noord-Holland) is vannacht een schilderij gestolen van Vincent van Gogh. Het gaat om de Lentetuin uit 1884. Dat heeft het museum zojuist bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Singer Laren had het schilderij van Van Gogh in bruikleen van het Groninger Museum. In het museum hangen verder werken van onder anderen Piet Mondriaan en Jan Toorop. Ook staat een van de vijftig originele afgietsels van De Denker door Auguste Rodin in het museum. Vanwege de coronacrisis was het Singer Laren al enige tijd gesloten voor publiek.

Groninger Museum geschokt

"Deze diefstal is voor ons allen, ook onze collega's van het Singer Laren, een grote schok", zegt directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum. "We hopen dat het werk zo snel mogelijk en onbeschadigd terugkomt. Wat kan ik nog zeggen? Het is heel bitter."

'Kunstroof Singer Laren doet denken aan diefstal uit Van Goghmuseum'
Lees ook

'Kunstroof Singer Laren doet denken aan diefstal uit Van Goghmuseum'

Van de daders is vooralsnog geen spoor. Kunstdetective Arthur Brand denkt dat  het gaat om goedgetrainde professionals. "Meestal zijn ze maar twee of drie minuten binnen bij een klus. Ze gaan goed voorbereid naar binnen met een strak schema en stopwatches."

Kunstroof zelden op bestelling

Er zijn doorgaans drie mogelijke redenen voor een kunstroof, schetst Brand. Dieven kunnen een werk stelen om het vervolgens terug te verkopen aan het museum. Een andere mogelijkheid is dat het gestolen wordt als betalingsmiddel in de onderwereld. En ten slotte kan het worden gebruikt als drukmiddel voor strafvermindering. Een crimineel kan bij een dreigende celstraf de verstopplaats van het kunstwerk onthullen in ruil voor strafverkorting.

Volgens Brand wordt kunst maar zelden op bestelling gestolen. "Meestal wordt het geroofd en bekijken de dieven dan pas wie er mogelijk geïnteresseerd is. Soms wordt het zelfs vernietigd."

In 2007 werd ook al eens ingebroken bij Singer Laren. Toen werden bijna alle beelden uit de beeldentuin gestolen, waaronder De Denker. Twee dagen later werd die alweer teruggevonden. De twee daders van deze kunstroof werden in 2010 in hoger beroep veroordeeld tot twee en bijna drie jaar celstraf.

Collectie Singer

De kern van de collectie Singer is afkomstig uit de oorspronkelijke verzameling van het echtpaar William (1868 - 1943) en Anna Singer (1878 - 1962). Het bevat naast veel schilderijen, een grote verzameling beelden en werken op papier.

De collectie Singer werd bij de oprichting van Singer Laren in 1954 aan het museum geschonken en is sindsdien gegroeid door aankopen en schenkingen.

Lees meer over
KunstroofLink in bioLaren