Coronamaatregelen

Nog wekenlang thuis lesgeven? 'Ik ben gewoon geen juf'

Door Jesse van Amerongen··Aangepast:
Nog wekenlang thuis lesgeven? 'Ik ben gewoon geen juf'
RTL

Drie jonge kinderen, een drukke baan en dat allemaal vanuit huis: het zijn pittige dagen voor alleenstaande moeder Anne Jet Holtrop. Het is het verhaal van veel ouders op dit moment: iedereen ziet het belang van de maatregelen, maar komt thuis wel voor een enorme puzzel te staan. En er is een goede kans dat dit nog weken duurt. Vandaag maakt het kabinet bekend hoe het verder gaat na 6 april.

"Dit weekend waren de kinderen bij hun vader, ik heb alleen maar op de bank gezeten. Je moet echt bijtanken", zegt Anne Jet Holtrop. Ze is intercedent bij een uitzendbureau en moet tegelijk kinderen van 6, 8 en 10 jaar helpen met school. Allemaal vanuit huis. Met een schema en lesstof vanuit hun school probeert ze het allemaal bij te houden.

Ze is niet bang voor corona, maar wel voor hoe lang dit gaat duren, lacht ze.

Half maart werd besloten dat de scholen in ieder geval tot 6 april gesloten zouden blijven. Haagse bronnen hebben al aan RTL Nieuws gemeld dat deze maatregelen verlengd zullen worden. Hoe lang dat zal zijn is niet bekend, maar veel ouders houden er voorzichtig rekening mee dat kinderen dit schooljaar niet meer naar school zullen gaan.

Kabinet gaat coronamaatregelen verlengen
Lees ook

Kabinet gaat coronamaatregelen verlengen

Die paar weken met de kinderen thuis zitten, worden ineens een paar maanden. En dat zorgt voor een heel ander gevoel, merkt Anne Jet. "Bij een paar weken denk je nog 'even schouders eronder en een modus vinden'. En nu denk ik 'jemig, wat als dit nog acht negen weken duurt?'."

Ook de kinderen van Anne Jet beginnen te vragen hoe lang dit allemaal gaat duren. Ze missen niet alleen hun school, maar ook de sociale contacten. "Het is gewoon heel anders of je even met vriendjes kunt voetballen of alleen met broertjes of zusjes."

Rolverwarring

"De nieuwigheid gaat er nu af", zegt ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont. "In het begin is het allemaal wel spannend voor kinderen, het heeft iets rellerigs." Inmiddels lijkt deze nieuwe situatie structureel te gaan worden.

En dat vraagt veel van gezinnen. In de eerste periode is het tolerantieniveau nog hoog bij iedereen, maar dat wordt volgens Pont na zo'n twee weken minder.

Elke school heeft zijn eigen leermethode en elke docent geeft daar weer een eigen draai aan. Pont zegt dat kinderen daar heel erg aan wennen. Nu is de ouder ineens deels de docent, wat zorgt voor 'rolverwarring'. "Plots zitten honderduizenden kinderen met de meester of juf aan de keukentafel", zegt Pont.

Niet gewend 

Los van het feit dat lesgeven een vak is waar een docent voor heeft geleerd, zijn kinderen het ook niet gewend dat hun ouders ze als leraar aanspreekt.

Daarom raadt Pont aan om dit te bespreken met je kinderen. "Dan kun je zeggen 'dat is ook wat, ik ben opeens je juf geworden. Hoe gaan we hiermee om? En dan kun je kijken waar je uitkomt als gezin."

Groepsimmuniteit: premier Rutte liet het woord al een paar keer vallen. Maar hoe werkt dat nou precies? Dat zit zo.

Ook Anne Jet is nog zoekende naar haar rol als extra juf thuis. Haar kinderen hebben wel contact met hun eigen docent, maar nu de thuisquarantaine langer duurt, gaan ze steeds meer vragen aan haar stellen. En daar heeft ze ook niet altijd antwoord op.

Hoe moet het volgend jaar?

"Ik ben gewoon geen juf", zegt ze. "Alles met ruimtelijk inzicht vind ik bijvoorbeeld ingewikkeld. En laatst was de oudste met taal bezig. Toen vroeg hij naar het verschil tussen een persoonsvorm en gezegde, dat moet ik dan wel even googelen."

Ze maakt zich dan ook zorgen over hoe dat volgend jaar moet. "Hoe weet je of ze een klas hoger niet ergens tegenaan lopen wat een docent nu niet gezien heeft? Heel Nederland zit hier nu mee."

Een heel nieuw ritme bouwen

Door het verlengen van de coronamaatregelen verandert ook het karakter van thuis leren, zegt Roy van Veen. Hij geeft zelf al zes jaar thuis les aan zijn dochter en ontwikkelt daarnaast methodes voor thuisonderwijs.

Het 'leren op afstand' wat veel scholen nu doen, gaat na langere tijd steeds meer lijken op echt thuisonderwijs."Drie weken thuis kun je zien als een projectje, bij langere tijd zul je echt een integratie van werk, leren en je verdere dagplanning moeten maken."

"Dan zul je een heel nieuw ritme moeten bouwen gebaseerd op de realiteit dat je 24 uur per dag hebt, 7 dagen per week en dat de klok even minder relevant is. Je hebt eigenlijk alle vrijheid om de dag in te plannen, maar het is met name een mentale stap om dat te gaan doen." Zelf vond hij dat ook een grote stap, maar heeft het hem heel erg geholpen in het lesgeven aan zijn dochter Sofia.

Roy geeft al zes jaar thuis les aan zijn dochter Sofia
Roy geeft al zes jaar thuis les aan zijn dochter Sofia

Vooral lol hebben

Een andere tip van hem is om de lesstof zo veel mogelijk te relateren aan alles in huis en de wereld er omheen. "Je kunt bijvoorbeeld aan koken een educatief karakter geven. Dat moet toch en kun je met elkaar doen. Kinderen leren dan samenwerken, en je kunt ook naar de ingrediënten kijken en uitleggen waarom de bonen uit Egypte komen. Dan wordt leren heel tastbaar voor iedereen en is het ook veel leuker."

Toch benadrukt Van Veen dat elk kind anders is: sommigen worden blij van werkbladen en duidelijke structuur, waar anderen graag meer vrijheid hebben. "Je moet vooral lol hebben met elkaar."

Ook ontwikkelingspsycholoog Steven Pont denkt dat je het beste deze periode doorkomt door goed te kijken waar je kind behoefte aan heeft. "Stel een kind zegt dat hij het leuk vindt om half 10 te beginnen. Daar kun je een heel punt van gaan maken, maar je kunt ook om half 10 beginnen. Dan heb je iets gegeven en kun je ook iets terugvragen."

Lees meer over
OnderwijsThuiswerkenKindOpvoedingLink in bioCoronavirusCovid-19