Kille cijfers

Dertien bewoners uit wooncomplex van Henk (96) overleden: 'Bezorgd maar ook reëel'

Door Matthijs Voortman··Aangepast:
© Henri van der BeekDertien bewoners uit wooncomplex van Henk (96) overleden: 'Bezorgd maar ook reëel'
RTL

Corona slaat hard toe in wooncomplexen voor ouderen. Zo zijn er in een wooncomplex in Heerde dertien bewoners overleden, in een woonzorglocatie in Sommelsdijk zeven. Kinderen maken zich ongerust over hun ouders, onder wie de zoon van Henk (96) en dochter van Sjaan (83). "Twee van de dames met wie ze altijd aan tafel zat, zijn overleden."

Henk Dokter is 96 jaar en woont in wooncomplex de Brinkhoven in het Gelderse Heerde. "Mijn vader heeft gelukkig geen corona", zegt zijn zoon Geb (60). "Maar gisteravond had hij lichte verhoging."

Geb maakt zich zorgen maar hij is ook reëel. "Een maand geleden overleed mijn moeder. Ze waren 66 jaar getrouwd. Toen zei m'n vader al: 'het is wel goed zo'. Het houdt een keer op. Hij is 96 jaar hè."

Verhaal gaat verder onder grijs kader

'Niet alleen kijken naar de koele cijfers'

Bij woonzorgcentrum Brinkhoven is sprake van 'een epidemie'. 13 van de 70 bewoners zijn overleden en nog zo'n 20 mensen zijn besmet.

Jos Bleijenberg is directeur-bestuurder van de zorginstantie waar Brinkhoven onder valt. Hij wil niet te veel nadruk leggen op die 'koele cijfers'. "Heerde is een hechte gemeenschap. Het dorp is keihard getroffen door corona. Brinkhoven staat middenin die gemeenschap. Bewoners liepen er in en uit voor de maatregelen kwamen. Ook veel personeel komt uit Heerde. Op het moment dat we het verpleeghuis hebben afgesloten, was er waarschijnlijk al corona. En dit zijn zeer kwetsbare mensen." 

De bewoners die corona hebben, worden bij Brinkhoven afgezonderd van de rest. "Gelukkig kan ik melden dat twee patiënten ook weer bijna beter zijn. En er komen niet veel besmettingen bij", zegt Bleijenberg. Maar de zorgen blijven. "We doen alles om onze bewoners te beschermen, maar je weet niet waar het vandaan komt. Dat maakt het zo moeilijk. Ook voor mij."

Bleijenberg wil benadrukken dat het niet in alle woonzorgcomplexen zo dramatisch is als in Heerde. "We hebben een andere locatie in Hattum, daar valt het mee."

Acht dagen geleden had vader Henk nog gewoon contact met andere bewoners. De kans bestaat dus dat hij besmet is geraakt. "Ja, je houdt er wel rekening mee", zegt Geb.

Pijn besparen

Hij hoopt dat zijn vader in elk geval de pijn bespaard zal blijven. "Hij is longpatiënt. Voor hem zullen de symptomen extra zwaar zijn."

Geb bespreekt met zijn broer wat het beste zou zijn voor het geval hun vader corona krijgt. "Maar wat is het beste? Tuurlijk willen we hem zo lang mogelijk bij ons houden, maar moet je iemand met zijn perspectief aan de beademing in het ziekenhuis leggen?"

Sjaan kijkt vanaf haar balkon naar dochter Jeanet.© Eigen foto
Sjaan kijkt vanaf haar balkon naar dochter Jeanet.

Sjaan Visser (83) zit in woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk (Zuid-Holland), waar zeven bewoners zijn overleden. "Dat hebben we haar maar niet verteld", zegt dochter Jeanet de Gans. "We willen haar niet bang maken."

Nog geen snottebel

Haar moeder heeft geen corona. "Ze heeft nog geen snottebel." Drie van de dames met wie ze altijd aan tafel zat, wel. Twee van hen zijn overleden. "Ja, da's heel heftig. We moeten er niet aan denken dat m'n moeder het krijgt. Het ergste vind ik dat ik er dan niet bij kan."

Ze hebben de afgelopen tijd het nodige meegemaakt wat betreft de gezondheid. "Maar ze is heel sterk. Zo sterk heb ik haar lang niet meegemaakt." Elke dag krijgt Sjaan veel telefoontjes. "En ik doe vaak een balkonscène", zoals dochter Jeanet het noemt. "Dan kunnen we elkaar even zien en zwaaien."

'Pa is optimistisch'

Geb Dokter heeft dagelijks zo'n drie keer contact met zijn vader Henk in Heerde. Een nuchtere man, die zich geen zorgen maakt. "Pa is altijd optimistisch. En hij is helder en nog goed bij. Maar vanochtend belde hij me, terwijl ik hem tien minuten daarvoor nog had gesproken. Hij was vannacht ook uit bed gevallen."

De familie wordt goed op de hoogte gehouden door Brinkhoven, zegt Geb. "We krijgen elke dag een online rapportage. Het personeel daar werkt heel hard", zo zegt hij. "Daar heb ik veel waardering voor."

'We houden ons hart vast'

Ook bij andere zorgorganisaties zijn er grote zorgen. Zoals bij Sensire in Gelderland. Daar zien ze het aantal besmettingen op haar 16 locaties toenemen. Woordvoerder Arend Pleysier: "We hebben drie afdelingen ingericht voor coronapatiënten. Daar lagen tot gistermiddag 18 mensen in totaal. Eén patiënt is overleden."

Hij houdt zijn hart vast als hij kijkt naar de woonorganisaties in Heerde en Sommelsdijk waar veel doden vielen. "Het gaat om kwetsbare mensen. En wij zien ook steeds meer bewoners met coronasymptomen." 

Pleysier merkt dat de zorgen bij familieleden toenemen. "De zorgmedewerkers proberen zo goed mogelijk contact met hen te houden."

Zorgpersoneel krijgt bossen bloemen van veiling: 'Echt heel blij'
Lees meer over
CoronavirusGezondheidszorgOuderenzorgLink in bioHeerdeSommelsdijk