Overlast

Eerste eikenprocessierupsen kruipen uit ei: half mei brandhaarden

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPEerste eikenprocessierupsen kruipen uit ei: half mei brandhaarden
RTL

De eerste eikenprocessierupsen zijn uit hun ei gekropen, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Half mei worden de eerste brandhaarden verwacht.

Heftige jeuk, bultjes, rode ogen en zelfs kortademigheid: het zijn allemaal klachten die kunnen ontstaan als je in aanraking komt met de haartjes van de eikenprocessierups. De beesten zijn al jaren in ons land, maar vorig jaar moesten duizenden mensen naar de huisarts vanwege de jeuk.

Vandaag zijn door experts van het Kenniscentrum Eikenprocessierups de eerste rupsen van dit jaar gezien. De beesten hebben nu nog niet de haren die zo veel overlast veroorzaken, die ontwikkelen ze waarschijnlijk pas vanaf half mei. Dan zullen ze ook de nesten gaan vormen, die vorig jaar op zo veel plekken voor overlast zorgden.

Vorig jaar werd het hele land geteisterd door de eikenprocessierups. In deze video legden we toen uit waar dat door kwam.

De rupsen zijn in het hele land gezien, zegt Arnold van Vliet van Wageningen University. Hij is bioloog en voorzitter van het kenniscentrum. Het is volgens hem nog niet te zeggen of de rupsen dit jaar weer voor extreem veel overlast zullen zorgen.

De enige indicator die er nu is, is een telling van het aantal eikenprocessievlinders in 2019. "We hebben vorig jaar eind van de zomer de vlinders geteld en dat lag beduidend lager dan het jaar ervoor", zegt Van Vliet. Dat was onverwachts, want er waren in 2019 veel meer rupsen dan normaal. Dat lijkt een goed teken, maar het is nog steeds het op één na hoogste aantal vlinders dat ooit is geteld.

Niet te veel spuiten

De overlast zal volgens Van Vliet uiteindelijk van vier dingen afhankelijk zijn: hoeveel rupsen er zijn, hoe effectief de bestrijding is, wat natuurlijke vijanden doen en de weersomstandigheden. Vorig jaar zorgde de combinatie van warmte en harde wind voor extreem veel overlast.

'Coronacrisis belemmert bestrijding eikenprocessierups'
Lees ook

'Coronacrisis belemmert bestrijding eikenprocessierups'

De maatregelen die nu worden genomen, zijn preventief spuiten en het zorgen voor natuurlijke vijanden. De exacte aanpak kan zelfs binnen een gemeente verschillen, omdat het echt maatwerk is, zegt Van Vliet. "Als je natuurlijke vijanden wilt stimuleren moet je bijvoorbeeld niet te veel spuiten, dan sterven andere rupsen ook en hebben de vogels te weinig voedsel om aan hun jongen te voeren."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Volgens Van Vliet hebben we veel geleerd van het afgelopen jaar, waarin de eikenprocessierups ineens overal opdook. "Er wordt veel meer informatie gedeeld, veel meer samengewerkt en veel meer afgestemd. De gemeentes zijn dit jaar ook eerder begonnen. Ze zoeken allemaal naar wegen om dit beheersbaar te maken."

Lees meer over
Universiteit WageningenEikenprocessierups