Waarom wordt Duitsers en Belgen wel geadviseerd een mondkapje te dragen?
Duitsland en België raden hun inwoners aan om een mondkapje te dragen als ze de straat op gaan. Niet verstandig, zegt onze minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hoe komt het dat het advies bij onze buurlanden zo anders is dan bij ons? Vier vragen en antwoorden.
Hoe klinkt het nieuwe advies in Duitsland en België nou precies?
Experts in België en in Duitsland raden het dragen van mondmaskers aan, klonk het gisteren. Maar daar bedoelen ze niet de mondkapjes mee die in ziekenhuizen gebruikt worden. Want ook bij onze buurlanden is er een groot tekort aan de gecertificeerde FFP2-maskers en chirurgische maskers.
Die blijven dan ook voorbehouden voor het medisch personeel. En áls de voorraad groter wordt, zijn de maskers eerst nog nodig voor het andere zorgpersoneel en bewoners van zorginstellingen.
Experts hebben het in hun advies dan ook over stoffen mondmaskers, zegt correspondent in Duitsland Jeroen Akkermans. "Het gaat om doekjes die je voor je mond en neus kunt binden. Een sjaal mag bijvoorbeeld ook."
Dus een lapje voor je gezicht is al voldoende?
Akkermans: "Ja, en je mag de mondbescherming ook zelf maken. Er zijn zelfs designwinkels die mondkapjes verkopen. Zo wil de regering voorkomen dat een run ontstaat op die schaarse gecertificeerde mondkapjes."
"Zelf heb ik eerder al een voorraadje echte mondkapjes ingeslagen, die bewaar ik voor het geval ik voor mijn werk in bijvoorbeeld een ziekenhuis moet draaien. Maar ik heb ook een aantal monddoekjes in een designwinkel gekocht in de kleur oranje. Dat maakt het net iets vrolijker in de supermarkt."
Maar eerder waren autoriteiten in België en in Duitsland toch sceptisch over het dragen van een mondkapje?
In het nieuwe advies dat gisteren aan het Belgische kabinet is gepresenteerd, staat dat mondmaskers als geschikt middel worden gezien om virusoverdracht naar anderen te voorkomen, wanneer de persoon die het draagt nog geen symptomen heeft. Het zal vooral nuttig zijn op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals in het openbaar vervoer zodra de regels versoepeld worden.
Maar virologen onderling blijven discussiëren over het nut van de kapjes. Dat gebeurt ook in Duitsland, zegt Akkermans. "Mondbescherming op straat zou voor een 'schijnveiligheid' zorgen en zo afleiden van de echte noodzakelijke maatregelen: het bewaren van afstand tot elkaar en een strenge hygiëne. Maar nu zijn de meeste mensen inmiddels wel doordrongen van de ernst van de zaak. Je moet echt afstand houden."
"Daarnaast was de scepsis ook ingegeven door de angst voor een tekort aan mondkapjes in de ziekenhuizen, maar die angst is nu wat gezakt, want in de afgelopen drie weken heeft Duitsland alsnog 77 miljoen mondkapjes aangekocht. Bovendien gaan vanaf maandag de kleinere winkels stapsgewijs weer open zodat burgers weer meer in elkaars buurt komen. Dan kan het simpelweg geen kwaad om een monddoekje in de winkel of de metro te dragen, zeggen deskundigen. Maar experts blijven duidelijk: het biedt de drager zelf geen bescherming."
Loopt iedereen nu net als jij met een lapje voor zijn mond over straat?
"Nee. Merkel heeft gezegd dat als je een mondkapje hebt, het warm aanbevolen wordt om er eentje te dragen. Maar het hoeft niet. Hoewel op lokaal niveau de autoriteiten in Duitsland anders kunnen beslissen. Dat doet de stad Jena bijvoorbeeld, het bestuur heeft daar het dragen van mond- en neusbescherming verplicht op plekken waar geen afstand bewaard kan worden. Reden was een bovengemiddeld aantal geïnfecteerde bewoners."
Ook in België is het dragen van een mondkapje niet verplicht, dat vinden de experts in het land niet nodig. Maar ook daar wordt het dus sinds gisteren wel geadviseerd.