Streep door zomerfestivals?

Mogelijk geen evenementen tot 1 september

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Hollandse HoogteMogelijk geen evenementen tot 1 september
RTL

Een verbod op evenementen tot 1 september aanstaande: dat voorstel circuleert onder Haagse topambtenaren. Dit staat in stukken die de politieke redactie van RTL Nieuws heeft ingezien. Evenementenorganisaties hebben aangedrongen op duidelijkheid. "Liever slecht nieuws dan geen nieuws", zegt een ingewijde.

Volgende week hoopt de ministersploeg ook besluiten te kunnen nemen over verlichting van sommige maatregelen. Daarbij kijken ze vooral naar het basisonderwijs, de kinderopvang en de naschoolse opvang, blijkt uit de stukken. Ook het wellicht openstellen van sportorganisaties voor jongeren wordt overwogen.

Over de mogelijke effecten van deze versoepeling zal het kabinet advies vragen aan de medische wetenschappers in het OMT, het Outbreak Management Team.

Burgemeesters schrijven brief

Tegelijk vraagt een aantal burgemeesters het kabinet bij het bezien van de coronamaatregelen niet alleen te kijken naar de medische kant van de zaak, maar ook naar de sociaal-maatschappelijke gevolgen. De burgemeesters Halsema (Amsterdam), Aboutaleb (Rotterdam), Depla (Breda), Bruls (Nijmegen) en Van Zaanen (Utrecht) schrijven dit in een vertrouwelijke brief aan premier Rutte. Dat bevestigen Haagse bronnen.

MOJO wil duidelijkheid over doorgaan festivals
Lees ook

MOJO wil duidelijkheid over doorgaan festivals

De burgemeesters zien in hun steden dat door de maatregelen de ongelijkheid tussen de mensen groeit en dat vergroot de sociale spanningen. Daarom vragen ze Rutte naar meer te kijken dan alleen de volksgezondheid. 

Huiselijk geweld

Zo wijzen de burgemeesters erop dat huiselijk geweld toeneemt door het verplicht thuiswerken. Ook willen ze dat de jeugd meer ruimte krijgt om te sporten. "Je kunt alle sportclubs wel sluiten, maar dat heeft grote gevolgen voor de bewegingsvrijheid van jongeren", zegt een bron.

Dat leidt er volgens de burgemeesters toe dat regels op straat worden overtreden. Ook de groeiende eenzaamheid die ontstaat door de 'intelligente lockdown' van het kabinet baart de burgemeesters zorgen. Betrokkenen noemen de brief 'een echte polderbrief'. De ondertekenaars zijn verdeeld over de partijen VVD, CDA, PvdA en GroenLinks. 

Dat het opheffen van maatregelen niet zonder slag of stoot kan gaan, laat deze basisschool in Schijndel zien. Daar zijn de lessen deels hervat - maar met maximaal drie kinderen per klas.