Charlotte (27) verzamelt smartphones voor ouderen om te videobellen

Door Tosia Hogema··Aangepast:
© Eigen fotoCharlotte (27) verzamelt smartphones voor ouderen om te videobellen
Nederland houdt hoop

De 82-jarige Ton Verboon is naar eigen zeggen al zijn hele leven verliefd op zijn vrouw. Maar doordat zij in een verpleeghuis zit, kan hij haar door de coronamaatregelen niet bezoeken op dit moment. Charlotte Poot (27) wilde iets doen voor ouderen zoals Ton en startte een initiatief.

Samen met een heleboel vrijwilligers en lokale organisaties begon ze met Blijf in Beeld Leiden. Met dit initiatief wil Charlotte voorkomen dat ouderen die thuis wonen in een sociaal isolement raken.

Door oude smartphones in te zamelen en met een duidelijke handleiding uit te delen aan ouderen, kunnen zij videobellen met hun naasten.  

Contact met buitenwereld

"Het idee kwam een tijdje geleden toen ik boodschappen aan het doen was voor een oudere mevrouw. Zij vertelde mij dat ik op dit moment eigenlijk haar enige contact met de buitenwereld ben", vertelt Charlotte aan RTL Nieuws.

Online boodschappen bestellen bijna onmogelijk voor ouderen
Lees ook

Online boodschappen bestellen bijna onmogelijk voor ouderen

"Normaal gesproken deed deze mevrouw zelf boodschappen en ging ze dagelijks naar de bibliotheek. Toen dacht ik: er zijn vast veel meer ouderen die hier in tijde van corona last van hebben." In twee weken tijd werd het project opgestart. Maandag worden de eerste smartphones geleverd.

Tons eerste smartphone

Ook de 82-jarige Ton Verboon mag binnenkort zijn eerste smartphone verwachten. "Volgens mij is het nog best ingewikkeld, zo'n smartphone, maar het zal wel te leren zijn. Mijn hoofd werkt nog goed ook al ben ik krakkemikkig", lacht Ton. 

Ton Verboon en zijn vrouw. © Eigen foto
Ton Verboon en zijn vrouw.

Met wie Ton dan het eerst gaat videobellen? "Mijn vrouw, ik mis haar zo erg. Ik ben nog altijd verliefd op haar, ze is altijd vrolijk. En ze is nog mooi ook."

Tons vrouw is dementerend en verblijft daarom in een verpleeghuis in Leiderdorp. Door de coronamaatregelen mag hij haar daarom ook niet bezoeken. "Ik bel haar elke dag", zegt Ton. "Maar het zou zo leuk zijn om haar weer te kunnen zien."

Beeld ingezoomd

"De telefoons die zijn ingezameld, worden wel eerst speciaal klaargemaakt voor ouderen. Alle apps die zij niet nodig hebben worden van te voren verwijderd. Ook wordt het beeld ingezoomd als zij daar behoefte aan hebben", zegt Charlotte. 

De ouderen krijgen een korte mondelinge toelichting aan de deur wanneer de telefoons worden geleverd. Verder zit er ook een duidelijke handleiding bij en worden de ouderen na twee dagen gebeld met de vraag of alles is gelukt. 

Ook Charlotte vindt het spannend. "We kunnen natuurlijk niet naast hen gaan zitten om het uit te leggen. Alles moet op veilige afstand."

Het project loopt nu in Leiden en omgeving, zodat het goed gecoördineerd kan worden. "Maar ook in andere steden worden vergelijkbare initiatieven opgericht waarmee we informatie uitwisselen." 

Samen in bejaardenhuis

Charlotte nodigt andere gemeenten en steden dan ook van harte uit om ook zo’n initiatief te starten. Ook roept ze mensen op om oude smartphones en opladers te sturen, zodat ze aan de vraag kunnen voldoen. 

Zolang de coronamaatregelen nog van kracht zijn, zal Ton zijn vrouw via de telefoon moeten blijven zien. Maar zijn droom is om ooit met haar samen in het bejaardenhuis te wonen.

Ton: "Ik vroeg haar laatst: 'Je redt het wel hé tot we weer kunnen komen?' 'Ja natuurlijk!', zegt ze dan."

Lees meer over
Covid-19CoronavirusLink in bioLeiden