Leerachterstand

Deze kinderen mogen ondanks corona wel naar school

Door Eline Rietkerk··Aangepast:
Deze kinderen mogen ondanks corona wel naar school
RTL

Al weken volgen leerlingen vanuit huis onderwijs. Toch maken nu al steeds meer scholen een uitzondering voor bepaalde leerlingen om gewoon weer op school les te komen volgen. Zo ook Demian (12 jaar). Tot grote vreugde van zowel Demian als zijn moeder.

Demians moeder Yvonne Hemme zat inmiddels met haar handen in het haar. Hij liep al een klein beetje achter op zijn schoolwerk, maar die achterstand is sinds de start van de quarantaine alleen maar verder opgelopen.

Liever gamen

De 12-jarige Demian zit in de eerste klas van de HAVO op het Terra College in Emmen. Hij heeft ADHD en is snel afgeleid. Ook heeft hij moeite met plannen en kan hij de uitleg van de docent beter volgen in de klas dan via een beeldscherm of berichtjes. 

Leraren in Actie: scholen moeten dicht blijven
Lees ook

Leraren in Actie: scholen moeten dicht blijven

Het resultaat was dat Demian thuis niet of nauwelijks aan zijn schoolwerk toe kwam. Met een computerscherm voor zijn neus was de verleiding om te gamen sterker dan aan zijn huiswerk zitten, vertelt zijn moeder. 

Juf spelen

Niet alleen Demian had moeite met het thuis werken. Ook moeder Yvonne vond het zwaar om de hele dag juf te spelen. "Ik moet de hele dag achter zijn kont aanzitten. Het levert alleen maar discussies en geruzie op. Ik bewaar liever de goede vrede." 

Ze geeft aan dat het haar niet lukt om haar zoon de hele dag in de gaten te houden. Inhoudelijk was het ook lastig om haar zoon te helpen bij bepaalde vakken. "Ik heb ineens veel meer begrip gekregen voor docenten en het werk dat zij doen." 

Toch naar school

Demians achterstand was inmiddels zo ver opgelopen dat hij dit jaar zou moeten blijven zitten. In overleg met de school is besloten dat er voor hem een uitzondering wordt gemaakt. Samen met drie andere kinderen zit hij sinds afgelopen week dagelijks op school van 09.00 uur tot 12.00 uur hard te werken.

En met succes."Ik krijg zelfs soms rond het middaguur een appje dat hij nog een uurtje langer blijft om door te werken", vertelt zijn moeder. Demian zelf geeft aan dat hij blij is dat het zo kan. Voor hem werkt dit veel beter. Moeder en zoon hopen dat voor meer kinderen een dergelijke uitzondering gemaakt kan worden als morgen blijkt dat de scholen nog langer dicht blijven. 

Hulp vanuit school

De school van Demian, het Terra College in Emmen laat aan RTL Nieuws weten dat ze op deze manier hopen te voorkomen dat kwetsbare leerlingen de dupe worden van deze bijzondere omstandigheden.

Deze manier van werken gaat bij deze pubers niet altijd goed, zegt mentor Froukje Schiphof. Door een aantal leerlingen toch op school te laten werken, hopen ze dat de school ze daar een beetje steun mee kan geven. "Veel leerlingen vertellen nu, ik dacht dat ik het nooit over mijn lippen zou krijgen, maar ik wil echt graag weer naar school".

Ze merkt dat leerlingen hun klasgenoten graag weer willen zien en de mogelijkheid hebben om extra uitleg te vragen bij de lesstof. 

Ook het Omnia College in Gorinchem gaat op een soortgelijke manier om met leerlingen die dreigen achter te blijven. Ondanks dat de school al jaren met laptops en online lesmethodes werkt, hadden een aantal kinderen moeite om bij te blijven, zegt mentor Eveline Klaver. Ze misten volgens haar de begeleiding en uitleg om dit thuis goed te kunnen doen.

"Aan de ouders is vervolgens het aanbod gedaan om hun kinderen op vrijwillige basis naar school te laten komen", zegt zij. "De zorgcoördinator heeft een aantal leerlingbegeleiders gekoppeld aan leerlingen waar deze bezorgdheid over was." Klaver benadrukt dat de 1,5-regel-meter goed in de gaten wordt gehouden. "Per leerling wordt afgesproken op welke dagen en hoeveel uur ze op school zijn."

Beide scholen wachten de plannen van de regering af. Mochten ze nog langer dicht blijven, dan wordt deze vorm van hulp voortgezet. 

Stimulatieklas

Een van die leerlingen in Gorinchem is de zoon van Patricia Veth uit Almkerk. Moeder Patricia vertelt dat haar zoon deze quarantainetijd als een grote vakantie zag, maar hij liep wel een flinke achterstand op. "Zoals zoveel pubers denk ik, deed hij echt heel erg weinig aan zijn schoolwerk thuis." Naast haar werk als kraamverzorgster, haar rol als moeder en af en toe agent in huis, lukt het haar niet altijd om ook nog juf te zijn. 

Maar: maximaal drie kinderen tegelijk/

Twee weken geleden kreeg ze een telefoontje van school. Ze wilden haar zoon graag onderbrengen in een zogenoemde 'stimulatieklas'. "Het is geen strafklas. Mijn zoon heeft ook geen rugzakje of leerproblemen. Hij heeft gewoon een schop onder zijn kont nodig", zegt Patricia. Nu krijgt haar zoon, samen met zes andere kinderen, toch dagelijks weer les op school.

Sociaal contact

Inmiddels is haar zoon weer redelijk bij met zijn werk en doet hij keurig zijn best op school. Patricia is daar blij om, al vindt ze het waardevoller dat haar zoon op deze manier op school weer wat tijd met zijn vrienden kan doorbrengen. Vooral het gemis van sociale contacten op die leeftijd vindt ze nu bijna een nog groter probleem aan het worden. 

Lees meer over
OnderwijsMiddelbare schoolCoronacrisis in NederlandThuiswerken