Coronahoester

Supermarktmedewerkster expres in gezicht gehoest: 'Ik voelde spetters, echt heel goor'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Jaco KlamerSupermarktmedewerkster expres in gezicht gehoest: 'Ik voelde spetters, echt heel goor'
RTL

Het duurde zeker tien seconden voordat Ilse begreep wat er gebeurd was. Dat de spetters die ze voelde, echt van een opzettelijk in haar gezicht hoestende klant kwamen. "Ik had even nodig om te beseffen wat ze had gedaan."

Het was de eerste week van de nieuwe coronamaatregelen in Nederland, midden maart, en als supermarktmedewerkster waren Ilse's werkzaamheden veranderd. Vanaf nu moest ze klanten opvangen bij de ingang en bewust maken van de aangescherpte regels over hygiëne, winkelwagens schoonmaken, en klanten vragen hun handen te wassen voordat ze de winkel betreden.

Eerst uitgescholden

"Een man en een vrouw bleven lang bij de kraan hangen", blikt ze terug. "Omdat er meerdere klanten stonden, vroeg ik of de vrouw alvast de winkel in wilde gaan." Daar was deze dame niet van gediend. Nadat ze Ilse eerst uitschold, maar toch de winkel in ging, besloot ze na haar boodschappenronde haar gram te halen.

"Ik hoorde achter mij een versnelde pas, ze liep op hoge hakken, op mij afkomen." Bij het passeren hoestte de vrouw Ilse twee keer in het gezicht. "Ik voelde de spetters. Echt heel goor."

(Tekst gaat verder onder het kader)

Al tientallen rechtszaken tegen coronahoesters

Zogeheten cornaspugers- of hoesters worden tot nu toe stevig aangepakt. Ze krijgen boetes en meerdere spugers zijn veroordeeld tot celstraffen.

Tot half april zijn er al zeker 41 rechtszaken geweest tegen coronahoesters en -spugers en stonden er nog eens 39 zaken gepland. Zo werd een 28-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot vier maanden cel. 

Advocaat Sébas Diekstra

Het kantoor van advocaat Sébas Diekstra staat op het moment zes slachtoffers van coronaspugers of -hoesters bij. In twee van die zaken zijn er verdachten aangehouden, de politie is de vier andere verdachten 'op het spoor'. Volgens Diekstra zijn in alle zaken foto's of videobeelden beschikbaar.

"Het is treurig om te constateren dat veel mensen zich nog zo onverantwoord maar ook gestoord gedragen in deze tijden", zegt Diekstra. "In een aantal zaken is duidelijk dat men er niet tegen kan dat hen regels worden opgelegd. Het is daarnaast ook echt smerig. Gelukkig wordt dit gedrag hard afgestraft door de rechter."

'Je hebt geen idee'

Na het moment van schrik, herpakte Ilse zichzelf en rende achter de dader en haar man aan. "In eerste instantie interpreteer je hoesten niet met een directe aanval. Maar in de tijd waarin we nu leven, is dit gedrag zó belachelijk. Je hebt namelijk geen idee of deze persoon dit doet omdat ze het virus heeft, of omdat ze gewoon helemaal van het padje is."

'Coronaspuger' moet twee maanden cel in voor spugen op buschauffeur
Lees ook

'Coronaspuger' moet twee maanden cel in voor spugen op buschauffeur

Dat de vrouw juist Ilse onder hoestte, begrijpt ze niet. "Ik sta daar juist om mensen als haar te helpen. Waar haal je dit idee in godsnaam vandaan? Ik voelde mij echt als troep behandeld."

Bewakingsbeelden

Niemand van haar collega's had het incident gezien. Gelukkig stond het hele voorval haarscherp op beeld. "Je kan haar supergoed zien. De beelden hebben we direct veilig gesteld en aan de politie gegeven. Ook de kentekenplaat van de auto is te zien."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Na het hoestincident ging Ilse naar huis. Onderweg voelde ze zich ellendig. "Hallo, misschien heb ik nu wel corona? Kan ik nu wel naar huis? Mijn vader is chronisch ziek, en het laatste dat ik wil is hem besmetten."

Na meerdere telefoontjes met haar ouders en vrienden besluit ze een week niet thuis te komen. "Mijn vader kwam mijn studiespullen brengen naar het adres waar ik verbleef. Contact met hem heb ik die periode alleen via de telefoon gehad."

Test

De eerste week na het incident is zwaar. "Puur door de onzekerheid, niet weten of je besmet bent. Dat was heel beangstigend."

Het liefst zou ze een test nemen om zeker te weten of ze het virus heeft. Maar dat kan niet. "In die periode wordt alleen zorgpersoneel getest. Ik heb geen ziekteverschijnselen, dus krijg onder geen enkele voorwaarde een test. Nu was dat misschien anders geweest omdat de regels daarover zijn versoepeld."

Ilse heeft advocaat Sébas Diekstra in de arm genomen om haar bij te staan, ook tijdens een mogelijk strafproces. Want daar hoopt ze op: gerechtvaardigdheid én een kans om de hoestende vrouw nog wat te kunnen zeggen.

"Ik heb de afgelopen weken nagedacht over wat ik tegen haar zou zeggen. Want ik ben wel een type dat gelooft in de kracht van woorden."

'Ga je schamen'

Ilse zou de vrouw die haar bespuugd heeft graag in de ogen willen kijken. "Ik zou haar eerst zeggen dat ze zich moet schamen. Maar ik zou vooral vooral willen weten: heb je geen inlevingsvermogen? Besef je wat voor onzekerheid je aanricht? Ik heb een week niet thuis gewoond uit angst mijn vader te besmetten. En eigenlijk durf ik nu, bijna een maand later, pas met zekerheid te zeggen dat ik geen corona heb gehad."

Op dit moment werkt ze weer bij de supermarkt. En helpt ze klanten bij de ingang. "Al sta ik daar niet meer zo lekker als voorheen."

De politie heeft de coronahoester nog niet gevonden. Op verzoek van de geïnterviewde is de naam Ilse gefingeerd.

Stevige veroordelingen voor 'coronaspugers'

Ook de zogeheten cornaspugers worden hard aangepakt. Hieronder een greep uit de veroordelingen van de afgelopen weken.

Twee zogenoemde coronahoesters werden begin april tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen aan de agenten die ze hebben bespuugd na hun arrestatie.

Bedreigen hulpverleners

De politierechter in Utrecht veroordeelde diezelfde dag zes verdachten voor het bedreigen van hulpverleners met corona tot soortgelijke straffen. De hoogste celstraf ging naar een 32-jarige man uit Biddinghuizen. Hij kreeg een celstraf van 12 weken, waarvan twee voorwaardelijk. Hij had in maart tijdens een rit in een politieauto van Nunspeet naar het politiebureau in Apeldoorn gespuugd in de richting van een politieagent en riep daarbij 'ik heb corona'.

Een 45-jarige man uit Zutphen kreeg een celstraf van 8 weken voor soortgelijk gedrag. Beide mannen moeten ook eerder opgelegde voorwaardelijke straffen voor andere vergrijpen uitzitten.

De agenten verkeren nu in onzekerheid over hun gezondheid en die van hun omgeving, zei de officier tijdens de zitting.

Hoesten op baliemedewerkster ziekenhuis

In meerdere regio’s worden coronahoesters veroordeeld en gearresteerd. De politie hield vorige week dinsdag een 52-jarige man uit Eindhoven aan die een baliemedewerkster van een ziekenhuis in het gezicht had gehoest. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling.

Bij het Groningse dorp Ten Boer kreeg de politie die dag ook te maken met een coronahoester. Een 41-jarige Groninger probeerde politieagenten en brandweerlieden te bespugen toen ze hem uit uit zijn auto probeerden te bevrijden na een eenzijdig verkeersongeval. Hij kreeg een spuugmasker om bij zijn aanhouding.

Bespugen beveiliger

Tijdens een snelrechtzitting bij de politierechter in Utrecht kregen zes coronaspugers eveneens straffen opgelegd van enkele weken. De hoogste straf, zes maanden celstraf, was voor een 29-jarige winkeldief, die in winkelcentrum Hoog Catharijne een beveiliger in het gezicht had gespuugd. Maar deze man stond behalve voor spugen ook terecht voor onder meer winkeldiefstal met geweld en vernieling.

Het coronavirus heeft verschillende gezichten. De ene patiënt voelt zich na twee weken weer kiplekker. De ander vecht voor zijn leven op de ic. Dit zijn de ziekteverschijnselen die we tot nu toe kennen.
Lees meer over
CoronavirusCovid-19SupermarktNederland