Rode Kruis

Jan en Romy helpen als vrijwilliger corona te bestrijden

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
© Privéfoto'sJan en Romy helpen als vrijwilliger corona te bestrijden
RTL

Van patiënten vervoeren en coronatests afnemen tot informatie verstrekken en voedsel uitdelen. Het Rode Kruis probeert met duizenden vrijwilligers te helpen bij de coronacrisis. De organisatie spreekt zelf van de grootste hulpactie sinds de Watersnoodramp in 1953.

In totaal zijn al bijna 3.000 vrijwilligers ingezet, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. Deze vrijwilligers zijn getraind als hulpverlener en worden normaal gesproken ingezet voor noodhulp of als EHBO'er bij evenementen.

Een van die vrijwilligers is Romy Beetstra (18). Naast haar opleiding tot verpleegkundige helpt ze onder andere in het ziekenhuis, waar ze de vitale functies van binnenkomende patiënten meet. "Als er een patiënt naar het ziekenhuis komt, meet ik de bloeddruk, temperatuur, ademhaling en het zuurstofgehalte van het bloed. Met die waardes kan de arts bepalen wie er het eerst geholpen moet worden."

Blauwe smurf

Bij het werk is Romy goed ingepakt: "Ik draag een schort, een mondkapje, een bril en handschoenen. Welke materialen je precies gebruikt hangt er vanaf wat er binnenkomt, dus de ene dag loop je in een geel pak, de volgende dag loop je er als een blauwe smurf bij. Je moet ook steeds dingen schoonmaken of verwisselen. Maar daardoor ben ik niet bang dat ik besmet raak."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

"Je ziet best wel heftige dingen", zegt Romy. "Sommige patiënten zijn er niet goed aan toe. En het werken in die beschermende middelen is heel zwaar, het kost moeite om te ademen. Maar het voelt goed dat je patiënten kan helpen. Ik ben de eerste die een patiënt ziet, dus je kan ze ook een beetje geruststellen."

Romy rijdt ook mee met patiënten die vervoerd worden in een speciale corona-bus. "Dat zijn bijvoorbeeld mensen die van het ziekenhuis weer naar huis mogen. Aan hen merk je ook hoe dankbaar ze zijn dat iemand ze komt helpen."

Jan Out (25) werkt als verpleegkundige op de spoedeisende hulp© Privéfoto
Jan Out (25) werkt als verpleegkundige op de spoedeisende hulp

Rare omstandigheden

Vrijwilliger Jan Out (25) werkt als verpleegkundige op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis in Den Haag, maar ook in zijn vrije tijd helpt Jan corona te bestrijden. Zo zamelde hij beschermingsmiddelen in, hielp hij patiënten vervoeren en neemt hij sinds deze week testen af bij mogelijke corona-patiënten thuis.

Jan: "Normaal help ik als vrijwilliger vooral op evenementen, als verpleegkundige bij de EHBO. Nu doe ik opeens hele andere dingen. Om testen af te nemen kom ik op verzoek van de huisarts  bij zieke mensen thuis. Dan moet je je door iemands trapgat wurmen of sta je bij iemand in de slaapkamer. Dat zijn toch rare omstandigheden."

Weinig menselijk contact

Door zijn werk op de spoedeisende hulp is Jan wel wat gewend. Toch is de coronacrisis een heel andere tak van sport: "Het raarste is dat ik ineens heel weinig menselijk contact kan maken. Ik heb een masker en een bril op, dus een patiënt ziet alleen mijn ogen. En soms heb ik zelfs een soort skibril op. Je kan dus nauwelijks contact met mensen maken, terwijl ze daar wel heel erg behoefte aan hebben. Dat is wel een lastige situatie."

Toch is Jan blij met zijn werk een beetje verlichting te kunnen bieden. "Doordat wij als vrijwilligers een deel van het werk kunnen doen, kunnen we het zorgsysteem een beetje ontlasten. Ik besteed er graag wat tijd aan, als ik mijn collega's zo kan helpen." 

Leveranciers van zuurstoftanks hebben het druk. Vanwege het coronavirus is er niet alleen veel vraag vanuit de verpleeg- en ziekenhuizen, ook patiënten die thuis zitten kunnen niet zonder extra zuurstof.
Lees meer over
Rode KruisVrijwilligerCoronavirusGezondheidszorgDen Haag