Vanwege coronacrisis

Wel of geen orgaandonor? Je krijgt meer tijd om te kiezen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWel of geen orgaandonor? Je krijgt meer tijd om te kiezen
RTL

De invoering van de nieuwe donorregistratie sneeuwt onder door de coronacrisis, en daarom krijgen Nederlanders langer de tijd om te kiezen of ze orgaandonor willen zijn of niet.

Veel mensen hebben nu wat anders aan hun hoofd, is de gedachte achter het uitstel, en bijvoorbeeld voorlichtingsbijeenkomsten voor moeilijk bereikbare groepen zijn voorlopig niet mogelijk.

Brief in september

In het donorregister worden mensen die geen keuze hebben gemaakt aangemerkt als iemand zonder bezwaar tegen donatie. Het kabinet schuift de nieuwe registratie nu op.

Donorgegevens miljoenen Nederlanders verdwenen uit kluis en mogelijk op straat
Lees ook

Donorgegevens miljoenen Nederlanders verdwenen uit kluis en mogelijk op straat

Wie op 1 juli, als het nieuwe register officieel van kracht wordt, nog geen keuze heeft gemaakt, krijgt pas vanaf september een brief die waarschuwt dat hij of zij te boek komt te staan als iemand zonder bezwaar tegen orgaandonatie.

Campagne uitgesteld

Sommigen ontvangen die zelfs pas volgend voorjaar. De grote campagne die in de steigers stond, wordt uitgesteld en krijgt een minder aansporende toon.

Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) wilde aanvankelijk in de aanloop naar 1 juli juist alles uit de kast halen om mensen te bewegen een knoop door te hakken. Nu denkt hij er anders over, blijkt uit een tweet van hem: "De coronacrisis heeft grote gevolgen voor alle Nederlanders. Ik wil hen de komende tijd niet belasten met de belangrijke keuze over orgaandonatie. Daarom geef ik mensen langer de tijd; in de zomer van 2021 staat uiterlijk iedereen in het donorregister."

'Ik wil nu zelf geen donor meer zijn'
Lees meer over
Martin van RijnMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportOrgaandonatie