Langetermijneffecten

Nederlandse artsen: longschade na corona heviger dan normaal

Door RTL Nieuws / Jeroen Wetzels··Aangepast:
© RTL Nieuws / Jeroen WetzelsNederlandse artsen: longschade na corona heviger dan normaal
RTL

Het nieuwe coronavirus veroorzaakt longschade, waarvan sommige patiënten zelfs anderhalve maand later nog volop last hebben. Dat concluderen artsen van het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Er is internationaal al langer zorg over langetermijneffecten van corona. Bij sommige Nederlandse coronapatiënten is nu ook daadwerkelijk schade zichtbaar. Aanvullend onderzoek moet uitwijzen of die schade chronisch is. 

Het nieuwe coronavirus veroorzaakt longschade, die soms ook 1,5 maand later nog aanwezig is. In Breda is vorige week een speciale nazorgpoli geopend om het effect van het coronavirus in kaart te brengen.

Speciale nazorgpoli

Het gaat om patiënten met corona die waren opgenomen in het Amphia Ziekenhuis en zes weken geleden terug naar huis mochten. 

Het ziekenhuis heeft voor hen vorige week een speciale Corona Nazorg Poli geopend.

Longanalyse in het Amphia Ziekenhuis in Breda© RTL Nieuws / Jeroen Wetzels
Longanalyse in het Amphia Ziekenhuis in Breda

Afwijkingen in de longen

Een van de initiatiefnemers van de poli is longarts Ingrid De Backer. "We zijn vorige week begonnen met de poli. We hebben nu zo'n dertig coronapatiënten teruggezien. Bij een deel van de patiënten zie je toch nog afwijkingen in de longen." 

Op röntgenfoto's is die longschade te zien als 'streepachtige afwijkingen'. Longradioloog Jochem van Werven: "Bij een normale longontsteking verwacht je dat de longen na een paar weken helemaal moeten opknappen. Maar we zien nu na zes weken bij sommige patiënten nog steeds uitgebreide restschade, met nauwelijks tot geen verbetering. Die afwijkingen zitten dan verspreid in alle velden van de longen. Dat is toch een vrij ernstige schade." 

Littekens

De afwijkingen kunnen leiden tot littekens in de longen. En dat kan gezondheidsklachten geven. Longarts De Backer: "Als je uitgebreide longafwijkingen hebt, dan verwacht je dat dat ook in het functioneren belemmert. Al hoeft dat niet altijd zo te zijn. Het kan potentieel klachten geven van kortademigheid of conditieverlies."

Röntgenfoto van een ex-coronapatiënt  in het Amphia Ziekenhuis© RTL Nieuws / Jeroen Wetzels
Röntgenfoto van een ex-coronapatiënt in het Amphia Ziekenhuis

Dat de conditie van genezen coronapatiënten behoorlijk is verslechterd, wordt op de poli ook nu al gesignaleerd. "We zien dat mensen qua conditie hebben ingeleverd. Soms wel meer dan bij een gewone longontsteking. Ook omdat de opname wat langduriger is. Bij inspanning zijn ze kortademig." 

Blijvend of niet?

Of de longschade chronisch is, weten de artsen nog niet. "Na zes weken is het te vroeg om definitief te zeggen dat er blijvende schade is. We zien de mensen ook na een paar maanden nog terug op de poli. We gaan dan CT-scans doen om te kijken of het blijvend is. Er is een risico dat dat zo is, maar dat zal de tijd moeten leren", zegt De Backer.   

Zes weken na ontslag krijgt iedere coronapatiënt die opgenomen was in het Amphia een oproep voor controle. Het gaat zowel om mensen die op een verpleegafdeling hebben gelegen, als om patiënten van de intensive care. 

Langetermijngevolgen

Op de nazorgpoli doen patiënten een longfunctietest, er worden röntgenfoto’s of een CT-scan gemaakt en er zijn gesprekken met de longarts en de longverpleegkundige. Doel is om te monitoren wat  op de langere termijn de gevolgen van corona zijn. Omdat het coronavirus nieuw is, is ook over het verloop van het ziekteproces nog weinig bekend.

De provincie Noord-Brabant zat in de voorhoede van de Nederlandse corona-uitbraak. In Brabant werden de eerste patiënten met corona in het ziekenhuis opgenomen. Nu komen ook de eerste patiënten na zes weken terug voor controles. De verwachting is dat andere Nederlandse ziekenhuizen het initiatief van de Corona Nazorg Poli in Breda zullen volgen.

Lees meer over
CoronavirusCovid-19Ziektes en aandoeningenVirusziekteGezondheidGezondheidszorgBreda