Europees geneesmiddelenbureau

'Op zijn vroegst over een jaar een vaccin tegen Covid-19'

Door RTL Nieuws/ ANP··Aangepast:
© Getty Images'Op zijn vroegst over een jaar een vaccin tegen Covid-19'
RTL

In een optimistisch scenario kan een vaccin tegen het coronavirus over een jaar gereed zijn. Dat zegt het Europees geneesmiddelenbureau (EMA).

"Als alles verloopt zoals gepland, dan kunnen sommige vaccins over een jaar gereed zijn", zei Marco Cavaleri, hoofd van de afdeling biologische bedreigingen van de gezondheid. Volgens hem wordt er ook gewerkt aan meer dan honderd mogelijke behandelwijzen, die mogelijk deze zomer al kunnen worden goedgekeurd in Europa. Wat die behandelwijzen inhouden, heeft hij niet gezegd.

Ingrijpende maatregelen

Covid-19 heeft wereldwijd al bijna 300.000 levens gekost. De ingrijpende maatregelen die nu in veel landen zijn getroffen om verspreiding tegen te gaan, kunnen naar verwachting pas helemaal worden opgeheven als er een vaccin beschikbaar is of als er groepsimmuniteit is.

Waarom duurt het ontwikkelen van een vaccin zo lang?
Lees ook

Waarom duurt het ontwikkelen van een vaccin zo lang?

Dat laatste lijkt vooralsnog niet op korte termijn te gebeuren. In zwaargetroffen landen als Spanje en Frankrijk is volgens het Franse Institut Pasteur hooguit 5 procent immuun, dat moet minstens 65 procent worden.

Overal ter wereld wordt in laboratoria koortsachtig gezocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Bij de University of Oxford lijken ze al een heel eind te zijn. Ze gaan nu zelfs op mensen testen. Christiaan werkt als een van de eersten mee aan de proef.
Lees meer over
EMACoronavirusVaccinatieCovid-19