Hond en kat

Zo bescherm je je huisdier tegen het coronavirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockZo bescherm je je huisdier tegen het coronavirus
RTL

In Nederland is bij drie katten en een hond het coronavirus gevonden. Om te zorgen dat huisdieren én de mensen bij wie ze wonen de crisis gezond doorkomen, zijn dit de dingen waar je op moet letten en die je kunt doen. Alvast ter geruststelling: de kans dat je huisdier echt ziek wordt door corona is klein, volgens het RIVM.

Een Amerikaanse bulldog van een 19-jarige coronapatiënt moest eind april worden ingeslapen, omdat het dier ademhalingsproblemen kreeg. De hond bleek het coronavirus te hebben. Drie katten liepen het virus zeer waarschijnlijk op bij een van de nertsenfokkerijen waar corona werd gevonden.

Kans op overdracht

Toch is de kans niet groot dat je huisdier besmet raakt met corona. In de meeste gevallen worden huisdieren besmet door hun baasje, zegt het RIVM. Omdat het wereldwijd maar om een paar besmette huisdieren gaat, acht het instituut de kans op zo’n overdracht klein. 

Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.

Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond
Lees ook

Corona vastgesteld bij drie Nederlandse katten en een hond

Ondanks dat huisdieren geen grote risicofactor zijn voor de verspreiding van het virus, kun je beter niet zomaar ieder dier aanhalen, zegt dierenarts Marnix Lamberts. "Huisdieren kunnen het virus niet alleen verspreiden als ze zelf besmet zijn, het zou ook via de vacht kunnen worden overgedragen. Net zoals het virus zich zou kunnen verspreiden via een deurklink."

Net als mensen

Lamberts raadt daarom aan om altijd goed je handen te wassen als je een dier hebt geaaid. Eigenlijk kun je huisdieren het best behandelen als mensen: als ze niet tot jouw huishouden behoren, houd dan afstand.

Lamberts: "Je weet niet waar een dier geweest is. Of als je hond in het park tegen iemand opspringt, dan weet je niet of die persoon besmet is."

Adviezen RIVM

Het RIVM geeft de op zijn site advies over de omgang met huisdieren:

  • Als je zelf niet ziek bent, maar je huisdier wel, dan gaat het waarschijnlijk niet om een coronabesmetting
  • Heb je zelf corona-symptomen, maar je huisdier niet, vermijd dan intensief knuffelen en laat zo mogelijk een niet-zieke huisgenoot voor je huisdier zorgen
  • Heb je corona-symptomen en is je dier ook ziek? Dan is er een kleine kans dat je huisdier ook besmet is. Laat het dier niet buitenlopen en neem bij ernstige benauwdheid en/of diarree telefonisch contact op met de dierenarts. 

Zie voor meer informatie de site van het RIVM.

Mensen die coronasymptomen hebben, kunnen het beste wat meer afstand houden tot hun hond of kat, zegt Lamberts. "Maar als je zelf echt besmet bent, is er een kans dat je huisdier het sowieso al heeft, zonder dat je het merkt."

Dierenarts bellen

Als je huisdier ziek is, en je denkt dat het om corona gaat, dan moet je je dierenarts bellen. Lamberts: "Meld van tevoren wat er aan de hand is, en welke verschijnselen je dier en jijzelf vertonen. Dan kan de dierenarts de nodige maatregelen treffen, zoals een mondkapje, handschoenen en een gezichtsscherm."

Huisdieren kunnen getest worden op het coronavirus. Als het virus inderdaad wordt vastgesteld, dan moet de dierenarts dit melden bij de NVWA.

Dus dragen hun verzorgers mondkapjes.
Lees meer over
RIVMHuisdierenCoronavirusDierenartsDierenwelzijn