Mondkapjes

Remy's familie verloor van corona: 'Nederland lijkt virus al bijna vergeten'

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© Yara Verstappen FotografieRemy's familie verloor van corona: 'Nederland lijkt virus al bijna vergeten'
RTL

Remy's familie verloor de strijd tegen corona. Zowel zijn vader als oma raakte hij eraan kwijt. Waar zij het virus precies kregen, is nog altijd onbekend. Nu pleit hij ervoor dat mensen zich beter aan de coronaregels houden, én mondkapjes gaan dragen.

"Met pijn in het hart moesten we abrupt afscheid nemen van mijn lieve, daarvoor nog springlevende oma en vader", vertelt Remy Friedrich (32) uit Heerlen. Vrijwel heel Remy's familie werd ziek, maar bijna iedereen werd ook weer beter. Behalve zijn vader en oma.  "Onze familie heeft na een hels gevecht de strijd tegen het coronavirus helaas verloren."

Kleinkind

En dat vindt hij gek. "Mijn pap was superfit. Hij was niet ziek, had geen onderliggend lijden of  overgewicht." Het laatste wat zijn vader vroeg voor hij de intensive care opging, was of hij weer wakker zou zijn voordat zijn kleinkind geboren zou worden, vertelt Remy. "Papa wist op dat moment niet dat hij nooit meer wakker zou worden."

Aloys Friedrich op zijn Honda X4.© Privéfoto.
Aloys Friedrich op zijn Honda X4.

De grote vraag voor Remy is: waar liepen zijn dierbaren dit virus op? "Niemand weet waar mijn vader het virus heeft opgelopen. Was het die werkstudent die hem bediende in het museumcafé of een passagier in de tram? Een familielid dat zich van geen kwaad bewust was? De caissière in de supermarkt die erg verkouden was? Dat antwoord zullen wij nooit te weten komen."

Maar wat hij wél weet: "Nederland lijkt het virus bijna vergeten nu de besmettingscijfers dalen." Dat merkt Remy niet alleen aan de overvolle parken en stranden, maar ook aan vrienden die verjaardagen vieren met te veel mensen, winkeliers die iedereen weer een hand geven of vrienden die niet genoeg afstand houden. "Soms moet ik vragen: zou je het vervelend vinden om wat meer afstand te nemen?"

Remy noemt dat 'absurd'. "Het shockeert mij. Ik ben bang dat we een nieuwe piek krijgen als we zo doorgaan. Ik wil niet nog meer mensen begraven. Het is fijn dat sommige mensen er geen last van hebben, dat het aanvoelt als een lange vakantie waarbij je thuis mag werken, maar dit virus is gewoon een risico."

Daarom pleit hij voor het beter naleven van de regels, én voor het dragen van mondkapjes. "In meerdere Europese landen zijn mondkapjes verplicht, maar Nederland heeft een arrogante houding en lijkt het nut er nauwelijks van in te zien. Onze vader had misschien nog geleefd als mondkapjes verplicht waren geweest."

Longfonds

Zelf hoopt hij nu ook mensen te motiveren een mondkapje te gaan dragen, door ze zelf te verkopen. "We hopen daarmee iets goeds te doen voor de maatschappij." Een deel van de opbrengst doneert hij aan het Longfonds. "Dit kan onze eigen vader niet meer helpen, maar we hopen dat we de overlevenden van het virus wel nog een eerlijke kans kunnen geven."

Vanaf 1 juni ben je verplicht een mondkapje te dragen als je met het openbaar vervoer reist. Hoe maak je zo'n mondkapje dat er ook nog een beetje leuk uitziet?
Lees meer over
CoronavirusCovid-19