Hoger beroep

Holleeder spreekt voor het eerst sinds levenslange straf

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPHolleeder spreekt voor het eerst sinds levenslange straf
RTL

Het wordt voor Willem Holleeder de allerbelangrijkste rechtszaak uit zijn leven. Vandaag start het hoger beroep tegen de crimineel, die eerder tot levenslang werd veroordeeld door de rechtbank in Amsterdam.

Holleeder wordt verdacht van betrokkenheid bij zes liquidaties tussen 2002 en 2006. Hij ontkent dat. Holleeder en zijn advocaten vinden dat de rechtbank geen oog heeft gehad voor hun uitgebreide, gedetailleerde verweren tijdens de meer dan zestig zittingsdagen.

De rechtbank volgde de lijn van het Openbaar Ministerie, dat Holleeder ziet als opdrachtgever van de liquidaties. Verklaringen van zijn zussen Astrid en Sonja, die als kroongetuigen optraden, werden voor waar aangenomen.

De vermeende slachtoffers van Willem Holleeder

Willem Frederik Holleeder (29 mei 1958) werd bekend bij het grote publiek als één van de ontvoerders van Freddy Heineken in 1983. Hij deed dat samen met onder anderen Cor van Hout.

Van Hout (destijds getrouwd met Holleeders zus Sonja) werd geliquideerd in 2003, samen met botenhandelaar Robert ter Haak. Andere vermeende slachtoffers zijn:

  • Drugshandelaar John Mieremet (2002)
  • Vastgoedondernemer Willem Endstra, 'bankier van de onderwereld' (2005)
  • Crimineel en vastgoedondernemer Kees Houtman (2005)
  • Kroegeigenaar Thomas van der Bijl (2006)

Het onderzoek naar Holleeder heeft jaren geduurd. Er hebben continu veertig rechercheurs aan de zaak gewerkt. Bijna 300 getuigen zijn gehoord. "Dat had het OM ook wel nodig, want direct bewijs dat Holleeder opdrachtgever zou zijn voor liquidaties is er simpelweg niet", zegt verslaggever Rik Konijnenbelt, die de zaak al jaren volgt. "Het dossier van zo'n duizend ordners bestaat vooral uit verklaringen die Holleeder aanwijzen als schuldige. En veel getuigen hebben belang bij een veroordeling van Holleeder, zeker zijn zussen."

Nooit stevig ondervraagd

Holleeders advocaten vinden dat Astrid en Sonja Holleeder nooit stevig en kritisch zijn ondervraagd tijdens hun verhoren in de rechtbank. Bovendien hadden alle slachtoffers (behalve botenhandelaar Ter Haak) volop vijanden in de Amsterdamse onderwereld. Die zouden dus ook een motief kunnen hebben.

Vandaag staat er een regiezitting op het programma. Die wordt gehouden in het Justitieel Complex Schiphol, één van de best beveiligde rechtbanken van ons land. "Omdat Holleeder zijn veroordeling op alle punten aanvecht, wordt de hele rechtszaak opnieuw gedaan. Dat gaat weer een langdurige zaak worden. Alle feiten moeten opnieuw worden behandeld", aldus Konijnenbelt.

Laatste strohalm

Holleeder laat via zijn advocaten weten dat hij met een verklaring komt. Hij mag tijdens de zitting niet worden gefilmd, maar zijn stem mag wel worden opgenomen. Voor het eerst sinds zijn veroordeling laat hij dan van zich horen.  

Het is de laatste strohalm voor de man die wordt gezien als één van de kopstukken van de oude Hollandse maffia. Na dit hoger beroep kan Holleeder alleen nog naar de Hoge Raad. Dat behandelt de zaak niet opnieuw inhoudelijk, maar kijkt alleen of alle procedures juridisch goed zijn gevolgd.

Lees meer over
Willem Holleeder