Duizenden betogers

Ongenoegen over drukke Dam-demonstratie: 'Dit moet je absoluut niet willen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP Ongenoegen over drukke Dam-demonstratie: 'Dit moet je absoluut niet willen'
RTL

Het samendrommen van demonstranten op de Amsterdamse Dam is verkeerd gevallen bij een flink deel van de Tweede Kamer. De betogers hadden op zijn minst onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren, vinden politici van VVD, CDA, PVV en FvD. Ook artsen en zorgmedewerkers uitten hun zorgen op sociale media.

"Ik ben flabbergasted", twitterde huisarts Sigurd den Haan, "dit is op de Dam." Bij zijn tweet plaatste hij een foto van de demonstratie in Amsterdam tegen racistisch politiegeweld.

Ook Maurice van den Bosch, voorzitter van de raad van bestuur van het Amsterdamse ziekenhuis OLVG, vond de beelden zorgwekkend.

Duizenden mensen bij protest tegen racistisch politiegeweld op Dam Amsterdam
Lees ook

Duizenden mensen bij protest tegen racistisch politiegeweld op Dam Amsterdam

"Dag en nacht hebben de zorgmedewerkers zich door het stof gewerkt", twitterde Van den Bosch. "We weten dat bijeenkomsten van grote groepen, zonder respect voor social distancing, het risico zijn voor verspreiding van COVID19."

'Houd afstand'

In Den Haag hebben politici hun ongenoegen geuit over de demonstratie, waar duizenden mensen op af zijn gekomen. De betogers hadden op zijn minst onderling 1,5 meter afstand moeten bewaren, vinden politici van VVD, D66, CDA, PVV, FvD en ChristenUnie.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

"Houd afstand", twitterde Klaas Dijkhoff. "Ook als je demonstreert. Houd afstand. Ook als je voor een goede zaak wil staan."

'Niet deugen'

"Zoveel mensen zo dicht op elkaar: dat moet je absoluut niet willen", zegt Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA). VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz vindt de beelden van een volle Dam 'in coronatijd echt niet deugen', hoe ze ook 'de strijd voor vrijheid en gelijkwaardigheid' steunt. Geert Wilders wil justitieminister Ferd Grapperhaus naar de Kamer roepen voor tekst en uitleg.

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers noemt het 'nooit gerechtvaardigd' om 'met jouw gedrag tijdens die demonstratie het leven van anderen in gevaar te brengen'. Hij wijst op 'de hartekreet' van ic-artsen die vrezen dat de demonstranten de corona-epidemie weer doen opleven. D66-fractievoorzitter Rob Jetten vindt dat 'de overheid' had moeten ingrijpen.

Waarom werd er gedemonstreerd? 

De aanleiding voor de demonstratie was de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in Minneapolis. Floyd overleed vorige week na een hardhandige arrestatie. Zijn dood leidde tot een golf van onrust en geweld in Amerikaanse steden. Betogers op de Dam hielden borden omhoog met teksten als 'Black lives matter' en 'The future is colored'.

De organisatie riep tijdens de demonstratie meerdere malen op om afstand te houden en er stonden kruizen op de grond waar mensen moesten staan. Volgens RTL Nieuws-verslaggever Jeroen Wetzels, die ter plaatse was, lukte dat niet goed. Wel droegen de demonstranten mondkapjes. 

Anderhalve meter was niet mogelijk op de Dam.

Reactie burgemeester

Burgemeester Femke Halsema was zelf bij de demonstratie aanwezig en beantwoordde voor de camera van de regionale omroep AT5 wat vragen. Ze zei dat ze begrijpt dat 1,5 meter afstand niet altijd in acht wordt genomen. "Maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed. Dus ziet de driehoek geen grond om de demonstratie te ontbinden."

"Bovendien", zo vervolgde de burgemeester, "is de demonstratie te belangrijk en zijn mensen zelf verantwoordelijk."

Lees meer over
Femke HalsemaCovid-19DemonstratiesAmsterdam