Dit dekt je verzekering (niet)

Als corona opnieuw toeslaat, hoe zit het dan met mijn reisverzekering?

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPAls corona opnieuw toeslaat, hoe zit het dan met mijn reisverzekering?
RTL

Jazeker, we mogen op vakantie. Het negatieve reisadvies wordt voor veel Europese landen ingetrokken, zei premier Rutte gisteravond. Kunnen we nu met een gerust hart op reis? Wat als corona opnieuw toeslaat? En hoe zit het met de verzekering?

Voor je de koffers pakt, hier nog even de belangrijkste informatie over het reizen door Europa.

Wat is het belangrijkste wat Rutte gisteren heeft gezegd?

"Het korte antwoord op alle vragen is dat we deze zomer inderdaad op vakantie kunnen", zei Rutte gisteren in een persconferentie. Daarna: "Maar niet zomaar overal en er zijn hoe dan ook onzekerheden."

Over al die onzekerheden gaan we het zo hebben. Maar eerst nog even dit: het advies van het kabinet is 'ga wijs op reis'. "Dus bereid je goed voor, ken de regels in het land van bestemming en vooral: zorg dat je ook tijdens je vakantie steeds op de hoogte blijft."

Op de hoogte blijven dus. Dat kan heel handig met de reisapp van Buitenlandse Zaken. Die kun je hier downloaden. Of check deze website: nederlandwereldwijd.nl.

Je kunt niet 'zomaar overal' naartoe, wat bedoelt Rutte daarmee?

Op dit moment heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de hele wereld rood of oranje gekleurd, dat kun je in de app van het ministerie nu ook goed zien. Rood betekent: niet reizen, oranje: alleen noodzakelijke reizen. En let op: het gaat om adviezen.

Vanaf 15 juni worden een hoop landen geel, en daar doelde de premier gisteren op. Geel betekent: let op, veiligheidsrisico's. Daar moet je goed op voorbereid zijn.

Wat zijn dan die veiligheidsrisico's?

Geel is geen groen, benadrukte Rutte gisteren. Landen kunnen hun beleid ten opzichte van Nederlandse toeristen veranderen. En als er ergens een grote uitbraak is, kan geel zomaar weer oranje worden, wat betekent dat je bij thuiskomst twee weken in thuisquarantaine gaat.

Houd je dus aan de regels, zei Rutte. "Het is bijvoorbeeld echt onverstandig om in het buitenland volle clubs en drukke uitgaansgebieden te bezoeken."

Welke landen gaan straks van oranje naar geel?

Voor meer dan 10 landen in Europa wordt op 15 juni het negatieve reisadvies ingetrokken. Daaronder populaire vakantielanden als Duitsland, België, Italië en Kroatië. Het kabinet heeft goede hoop dat tussen 15 juni en 5 juli nog meer landen de grenzen open stellen, zoals Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt het allemaal bij in een handige lijst. Die lijst kun je hier zien.

Liever niet op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden, maar waarom?
Lees ook

Liever niet op vakantie naar het Verenigd Koninkrijk en Zweden, maar waarom?

Rutte noemde overigens twee uitzonderingen: het Verenigd Koninkrijk en Zweden, daar blijft een negatief reisadvies van kracht. Ook Denemarken komt daar nu bij: dat land heeft zijn grenzen voor Nederlandse toeristen gesloten.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Maar... zijn Nederlandse toeristen in die landen dan ook echt welkom?

Ja, want dat is één van de voorwaarden van het ministerie om het reisadvies aan te passen: de grens moet daadwerkelijk open zijn. Ook moet er geen sprake zijn van verplichte quarantaine bij aankomst in dat land - en uiteraard moet het coronavirus voldoende onder controle zijn. Op dit moment voldoen al twee landen aan die eerste twee voorwaarden: Portugal en Italië hebben de grenzen geopend. Je hoeft daar niet meer verplicht in quarantaine.

Wat als de coronapandemie verergert en het land oranje wordt?

Er bestaat een kans dat een land te maken krijgt met een nieuwe piek in het aantal besmettingen. Houdt daarom het nieuws goed in de gaten. Het land kan opeens maatregelen afkondigen, bijvoorbeeld dat je moet thuisblijven of dat gebieden worden afgesloten. "Dat kan heel snel gaan. Wees u hiervan bewust", meldt het ministerie Buitenlandse Zaken. Zij kunnen het reisadvies weer terugzetten naar oranje of zelfs op rood zetten. Je kunt dan overwegen om niet te gaan.

Kan ik dan aanspraak maken op mijn annuleringsverzekering?

Dat ligt eraan wanneer je geboekt hebt. Inmiddels dekken de meeste verzekeraars annuleringen vanwege corona niet meer. Volgens de Consumentenbond wordt dit niet meer als een 'onvoorziene gebeurtenis' gezien. Overigens waren bij veel verzekeraars epidemieën al uitgesloten of het zelf annuleren van een reis vanwege een negatief reisadvies.

Als je de annuleringsverzekering vóór corona hebt afgesloten, dan heb je nog een (kleine) kans dat je reis wel vergoed wordt. Check dit bij je verzekeraar of deze handige lijst van de Consumentenbond.

Soms kun je wél aanspraak maken op de annuleringsverzekering. De Consumentenbond noemt een paar voorbeelden: als je zelf ziek bent geworden, als je ontslagen bent vanwege coronamaatregelen, als een naaste ernstig ziek is geworden of om een andere dringende reden.

En wat nou als ik al op mijn bestemming ben? Wat wordt er dan gedekt?

Als je geboekt hebt bij een reisbureau dat aangesloten is bij de ANVR, dan moet de reisorganisatie hulp en bijstand verlenen. Bij code rood moeten ze je, als het kan, terughalen. Repatriëren wordt dat genoemd.

Als de terugreis niet kan plaatsvinden heb je ook recht op drie gratis overnachtingen. Maar let op: de ANVR vergoedt geen overnachtingen als je in quarantaine moet vanwege het coronavirus. Een belangrijk verschil.

Overigens heeft de overheid eerder dit jaar Nederlanders uit het buitenland opgehaald vanwege corona, maar zo'n repatriëringsoperatie ligt nu 'niet voor de hand', schrijft het ministerie. Als een land nu opnieuw in lockdown gaat, heb je dus pech. "Door naar het buitenland te reizen aanvaardt u dit risico."

En de reisverzekering dan?

Repatriëring wordt nooit gedekt, behalve bij een medische noodsituatie. Extra reis- en verblijfkosten en telefoonkosten zijn mogelijk wél gedekt op de reisverzekering, maar vaak wel tot een bepaald maximum, zo stelt de Consumentenbond.

Dus mijn reisverzekering is verder wel gewoon geldig?

Ja, als je naar een gebied gaat met een geel reisadvies dan biedt je reisverzekering gewoon dekking voor de zaken waarvoor je normaal ook verzekerd bent, zo meldt de Bond van Verzekeraars.

Maar let op: als je naar een gebied gaat met een oranje of rood reisadvies, dan ben je mogelijk onverzekerd. "Er zijn reisverzekeraars die in zo’n geval helemaal geen dekking bieden, maar er zijn ook reisverzekeraars die dan alleen dekking bieden voor risico’s die niet met corona te maken hebben. Wordt je fotocamera op vakantie gestolen? Dan is dat soms dus nog wel verzekerd."

En als ik besmet word met corona?

Als je tijdens je vakantie onverhoopt klachten krijgt, meld je dan bij de lokale gezondheidsdiensten, adviseert het kabinet. "Laat je testen en meld je ook alvast bij de Nederlandse GGD als de test positief is", zei Rutte gisteren.

Als je besmet raakt met het virus in een land met een geel reisadvies, neem dan ook zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar, adviseert de Bond van Verzekeraars: "Die kan je verder helpen."

Lees meer over
ANVRConsumentenbondVerbond van VerzekeraarsVerzekeringenCoronavirus