Onorthodoxe maatregelen

Burgemeesters: coronacrisis treft kwetsbare wijken hard, actie nodig

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPBurgemeesters: coronacrisis treft kwetsbare wijken hard, actie nodig
RTL

De coronacrisis treft vooral Nederlands kwetsbaarste wijken hard, schrijven burgemeesters van verschillende steden. Er is snel actie nodig, om te zorgen dat leerachterstanden, schulden en werkloosheid de problemen niet verergeren. "Onorthodoxe maatregelen moeten daarbij niet worden geschuwd."

Dat schrijven de burgemeesters van vijftien grote en middelgrote steden in een manifest aan het kabinet. Burgemeesters zoals Femke Halsema (Amsterdam) en Emile Roemer (Heerlen) maken zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis in hun gemeente.

Woningcorporaties slaan alarm: 'Kwetsbare wijken gaan hard achteruit'
Lees ook

Woningcorporaties slaan alarm: 'Kwetsbare wijken gaan hard achteruit'

Dan bedoelen de burgemeesters vooral de kwetsbare wijken. In die wijken wonen veel bewoners zonder werk, met psychische problemen of in armoede. Zij worden volgens de burgemeesters extra hard geraakt door de coronacrisis.

Tal van problemen

"Denk bijvoorbeeld aan de toegenomen spanningen binnen gezinnen waar te veel problemen samenkomen, in kleine huizen met weinig veilige (buiten)ruimte", schrijven de burgemeesters in het manifest.

"Mentale gezondheidsproblemen als stress, angst en depressie nemen toe, door de onzekerheid ten aanzien van de eigen gezondheid, maar ook door de onzekerheid over het toekomstperspectief van kinderen, jongeren en volwassenen."

De burgemeesters hebben tal van ideeën om de problemen aan te pakken, maar die kosten geld. Daarom vragen de burgemeesters 1,25 miljard euro voor een actieplan dat nog deze zomer van start moet gaan.

Tweedeling in samenleving

"Onorthodoxe maatregelen moeten daarbij niet worden geschuwd. Alleen zo kunnen we voorkomen dat er een verloren generatie opgroeit, dat criminaliteit toeneemt en de tweedeling in onze samenleving groter wordt", vinden de burgemeesters.

Zo moeten er bijvoorbeeld zomerscholen komen. Ook willen burgemeesters een hoger salaris voor leerkrachten die in kwetsbare wijken werken en moeten er meer sportactiviteiten worden georganiseerd.

De schuldhulpverlening moet toegankelijker om te zorgen dat mensen met schulden minder snel in het criminele circuit terechtkomen. Ook moeten mensen die door de coronacrisis hun baan hebben verloren voorrang krijgen bij sollicitaties.

Burgemeesters van vijftien steden

Het manifest is geschreven door burgemeesters Halsema (Amsterdam), Marcouch (Arnhem), Depla (Breda), Remkes (Den Haag), Jorritsma (Eindhoven), Schuiling (Groningen), Roemer (Heerlen), Buma (Leeuwarden), Adema (Lelystad), Backhuijs (Nieuwegein), Aboutaleb (Rotterdam), Lamers (Schiedam), Weterings (Tilburg), Van Zanen (Utrecht) en Hamming (Zaanstad).

Het coronavirus is continu aan het veranderen. Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?
Lees meer over
HuisvestingEconomieNederland