Steeds minder patiënten

Dagelijkse cijfers RIVM steeds lager: hoe gaan we daar mee om?

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
© ANPDagelijkse cijfers RIVM steeds lager: hoe gaan we daar mee om?
RTL

Het is inmiddels een vast ritueel: elke dag om 2 uur 's middags publiceert het RIVM nieuwe cijfers over de verspreiding van het coronavirus. Hoeveel besmettingen zijn er vastgesteld, hoeveel mensen zijn er overleden, en hoeveel patiënten zijn er opgenomen in het ziekenhuis? Maar die cijfers veranderen nauwelijks meer. Verdienen ze dan nog wel zoveel aandacht? Ja, maar op een andere manier.

Op 20 januari stuurde RTL Nieuws voor het eerst een pushbericht over het coronavirus. "Chinese overheid: nieuw coronavirus is van mens op mens overdraagbaar". Een ruime maand later, op 27 februari, was de situatie al heel anders. Toen werd er voor het eerst een besmetting vastgesteld in Nederland.

Sindsdien wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden. Vooral de cijfers van het RIVM vormden daarbij een belangrijke graadmeter voor de verspreiding van het virus. Sinds het RIVM dagelijks een update publiceert, hebben RTL Nieuws-lezers al zo'n honderd pushberichten gekregen met de laatste cijfers.

Focus verschuift

Toch moeten de cijfers regelmatig tegen het licht worden gehouden. Zo bleek al snel dat het aantal besmette personen in de cijfers van het RIVM niet meer klopte met de werkelijkheid. Doordat lang niet iedereen getest kon worden, waren er waarschijnlijk veel meer mensen ziek dan uit de cijfers bleek.

Dagelijkse cijferregen RIVM, maar wat zegt die nou eigenlijk?
Lees ook

Dagelijkse cijferregen RIVM, maar wat zegt die nou eigenlijk?

Dus verschoof de focus naar het aantal ziekenhuisopnames en het aantal patiënten dat behandeld werd op de intensive care. Dat was namelijk de belangrijkste vraag: kan de zorg de enorme golf wel aan? Maar ook in deze cijfers ontbreken patiënten, zoals blijkt uit sterftecijfers van het CBS.

Inmiddels is het aantal patiënten dat opgenomen wordt of komt te overlijden, enorm gedaald: de afgelopen weken worden er gemiddeld 6 opnames en 7 overlijdens gemeld. Veel van die patiënten zijn al dagen eerder opgenomen of overleden.

Ondertussen is het testbeleid in Nederland veranderd en kunnen sinds begin deze maand veel meer mensen getest worden. Daardoor zal het aantal vastgestelde besmettingen weer een veel belangrijker getal worden, bijvoorbeeld om te zien of er een tweede golf van besmettingen komt.

Zo verliepen de dagelijkse cijfers

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De landelijke cijfers die het RIVM dagelijks naar buiten brengt, veranderen momenteel nauwelijks, en geven dus weinig inzicht in de ontwikkeling van de corona-epidemie. Verdienen die dagelijkse cijfers dan nog wel zoveel aandacht?

Dennis van Luling, de chef online van RTL Nieuws, vindt van niet: "Voor RTL Nieuws is het op dit moment in de crisis extra belangrijk geworden om onze lezers meer duiding te geven bij de cijfers. We krijgen van onze lezers enorm veel vragen over wat ze weer mogen doen, of juist niet, en hoe je omgaat met al die maatregelen."

Opvallende veranderingen

Van Luling: "De relevantie van die dagelijkse notificatie met cijfers is dus een stuk minder geworden. De dagelijkse update van het RIVM houden we natuurlijk goed in de gaten, maar zal niet meer dagelijks als pushbericht verstuurd worden. Dat doen we voortaan alleen bij opvallende veranderingen."

In de tussentijd worden de dagelijkse cijfers nog altijd gemeld in ons liveblog, en vind je alle cijfers over de corona-uitbraak in Nederland en in jouw gemeente op rtlnieuws.nl/coronaincijfers.

Lees meer over
RIVMCoronavirusCoronacrisis in NederlandSterftecijfer