Groot onderzoek

Meer mensen met longkanker in Beverwijk, mogelijk door luchtvervuiling

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Meer mensen met longkanker in Beverwijk, mogelijk door luchtvervuiling
RTL

In de gemeente Beverwijk komt longkanker veel vaker voor dan gemiddeld in Nederland. Dat is de conclusie van de GGD na uitgebreid onderzoek over de periode 2004-2018. Over de oorzaak doet de GGD geen harde uitspraken, maar in het onderzoek wordt luchtvervuiling door onder meer fijnstof als een van de mogelijke oorzaken genoemd.

Om precies te zijn gaat het om 27 procent meer gevallen van longkanker dan gemiddeld in Nederland. Dit zijn omgerekend ongeveer 7 nieuwe patiënten met longkanker per jaar meer in Beverwijk dan in de rest van het land. 

Blootstelling aan stoffen

Risicofactoren voor het ontstaan van longkanker zijn onder meer roken, meeroken, beroepsmatige blootstelling aan stoffen en luchtverontreiniging, schrijft de GGD in het onderzoek.

Beverwijk ligt onder de rook van Tata Steel. Over het algemeen komt de wind aan de Nederlandse kust uit het zuidwesten, waardoor stof van het industriegebied in IJmuiden en Velsen-Noord makkelijk in Beverwijk terecht kan komen. De GGD wijst erop dat de luchtvervuiling in de regio IJmond in de onderzochte periode hoger was dan gemiddeld in Nederland en dat dit vooral komt door de grootschalige staalindustrie.

Omwonenden Tata bezorgd om gezondheid: 'Niemand grijpt in'
Lees ook

Omwonenden Tata bezorgd om gezondheid: 'Niemand grijpt in'

De GGD zegt dat het aannemelijk is dat deze luchtverontreiniging een rol heeft gespeeld bij de toename van longkanker in de regio. Ook rookgedrag kan een rol spelen. De GGD wijst erop dat mensen met een lage sociaal-economische status vaker roken en dat in Beverwijk relatief veel mensen met een lage sociaal-economische status wonen. Onduidelijk is hoe groot die invloed precies is.

Vergelijkbaar met eerder

De onderzoeksresultaten van het rapport zijn vergelijkbaar met het onderzoek dat gedaan werd in de periode 1989-2003. Ook toen kwam longkanker in een aantal gemeenten in de onderzochte regio vaker voor dan gemiddeld.

Linda Valent van de dorpsraad Wijk aan Zee zegt dat er na dertig jaar nu actie moet worden ondernomen. "Er verandert hier helemaal niets, en er moet wel iets gaan veranderen. De vergunning van Tata Steel moet worden aangescherpt en vervolgens ook worden gehandhaafd. Het is nu tijd voor daden, niet meer voor woorden."

Tata Steel bestudeert onderzoek

Tata Steel laat in een reactie weten dat ze het onderzoek van de GGD grondig gaan bestuderen. "Het is voor iedereen van belang te kunnen handelen op basis van zorgvuldig vastgestelde feiten. Wij verwelkomen ieder onderzoek dat daaraan bijdraagt."

Lees meer over
Tata SteelGGDLuchtvervuilingKankerLongkankerGemeente Beverwijk