Foto's gestolen Van Gogh opgedoken, waarom komen ze openbaar?
Er zijn actuele foto's opgedoken van het schilderij van Vincent van Gogh dat in de nacht van 29 op 30 maart werd gestolen uit het Singer Laren Museum. Kunstdetective Arthur Brand legt uit waarom dit een opluchting is en hoe het kan dat de foto's van De Lentetuin nu naar buiten komen.
De roof was voor hem een persoonlijke belediging, legt Brand uit. "Ik woon dichtbij Singer Laren, dus zo voelde het wel." Het gevoel van opluchting van Brand komt vooral voort uit het feit dat gestolen kunst ook vaak wordt vernietigd als criminelen het niet kwijt kunnen. "Dat zag je bijvoorbeeld na de roof uit de Kunsthal in 2012."
Licht beschadigd
Dat is nu niet het geval, het werk is slechts lichtelijk beschadigd. Dat is prettig, maar het is natuurlijk nog niet terug. De opluchting van nu kan dus nog altijd plaatsmaken voor verdriet, mochten de dieven toch hun zin krijgen.
Dan de foto's. Want waarom komen die nu boven water? Wat willen de dieven ermee bereiken? Brand heeft twee verklaringen
Verklaring 1: de foto's zijn speciaal voor meneer Brand bedoeld. De dieven plaatsten in de foto van het werk namelijk ook een foto van de New York Times van 30 mei. "Ik stond ook precies die dag op de voorpagina. Ze kunnen ermee zeggen: we volgen je Twitter, we weten wat je doet." Brand ging na het verdwijnen van het werk hard aan het werk om te achterhalen waar het was. "Ik heb aan veel bomen in mijn netwerk geschud."
Verklaring 2: de dieven richten zich tot mogelijke kopers en laten met de foto zien dat het werk bestaat. "Bij een eerdere roof uit het Van Gogh Museum zijn er werken verkocht aan maffiabazen. Die gebruiken die kunst dan soms om ze later aan te kunnen bieden aan Justitie, in ruil voor strafvermindering. Het gaat hier zeker om copycats van toen. Dus het zou heel goed kunnen dat dit de bedoeling is." Het boek op de foto kan ook hinten op die tweede verklaring. Het boek gaat over Okkie Durham, de man die de schilderijen stal in 2002.
Dat laatste wil je natuurlijk niet. Na de roof in 2002 waren de werken bijna ruim 15 jaar zoek. En dus verspreidt Brand de foto's nu om potentiële kopers af te schrikken. Brand hoopt één ding: "Dat er beweging in de zaak komt. Dat zou fantastisch zijn."
'Het zijn professionals'
Garanties zijn er niet, uiteraard. Want de werkwijze van de criminelen komt vaker voor. Tenzij ze bang zijn om ontdekt te worden. Dat is hier niet het geval. "Het zijn professionals, ze spelen het cool."
En hoe nu verder dan? Brand hoopt dus op beweging in de zaak. Hij eindigt met een mooie metafoor. "Ken je die tekeningen uit Asterix en Obelix dat het hele dorp rollebollend over straat gaat, vechten voor een vis? Uiteindelijk vecht iedereen met elkaar en glipt die vis er tussenuit. Ik hoop dat ik dan degene ben die de vis opvangt."