Tekentijd

App waarschuwt voor teken: 'Mensen moeten zich checken'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPApp waarschuwt voor teken: 'Mensen moeten zich checken'
RTL

Het is weer tekentijd. In juni en juli wordt de helft van alle tekenbeten opgelopen. Maar waar in Nederland loop je nou het meeste risico? Een app brengt dat vanaf nu in kaart. "Mensen zijn zich niet voldoende bewust van het risico van een tekenbeet", vertelt bioloog Arnold van Vliet.

Het aantal tekenbeten stijgt fors en inmiddels slaan de insecten in Nederland ieder jaar zo'n anderhalf miljoen keer toe. Daardoor komt ook de ziekte van Lyme vaker voor. Die ziekte wordt jaarlijks bij 27.000 Nederlanders geconstateerd.

Wáár in Nederland

"Mensen moeten zich gewoon checken, maar vergeten dat", legt bioloog Arnold van Vliet uit. Dat moet veranderen, vindt hij. En dus ontwikkelde Van Vliet samen met de universiteiten van Wageningen en Twente een tekenapp. De Nature Today-app waarschuwt mensen niet alleen dat ze zich moeten checken, maar laat ook zien wáár in Nederland je het meeste risico loopt op een tekenbeet.

De app is gratis te downloaden. Na een maand moet voor toegang tot de locatiegebonden informatie een jaarabonnement van 2 euro per maand worden genomen. Het landelijke overzicht is wel te zien in de gratis versie.

Oppassen voor teken: zo'n beest komt zelden alleen
Lees ook

Oppassen voor teken: zo'n beest komt zelden alleen

Nederlanders kunnen een tekenbeet al langer registreren op Tekenradar.nl. Die enorme hoeveelheid data wordt vanaf vandaag in de Nature Today-app gecombineerd met satellietgegevens en weersinformatie. Zo wordt er elke dag een actuele Teken-alert gegenereerd, waar te zien is hoe groot de kans op een tekenbeet is. 

Niet alleen in het bos

Zo kunnen mensen – vóórdat ze de natuur in gaan – nagaan of de tekenverwachting minimaal, gering, middelmatig, hoog of zeer hoog is. "Mensen hebben geen idee hoeveel teken ergens zitten, nu kun je dat per vierkante kilometer zien", vertelt Van Vliet.

Hij waarschuwt dat de teek niet alléén in het bos zit, zoals vaak gedacht wordt. "Je vindt ze ook in tuinen en parken. Een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin en dat kan ook in het centrum van een stad zijn. Overal waar het groen is, kun je dus teken verwachten."

Ziekte van Lyme

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Meestal geneest deze ziekte na behandeling met antibiotica, maar soms houden mensen onder meer voortdurende pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Als mensen een of meerdere teken hebben gevonden, moeten zij deze meteen verwijderen en de plek van de beet drie maanden in de gaten houden. Als er een ring- of vlekvormige uitslag ontstaat of koorts optreedt, adviseert het RIVM om naar de huisarts te gaan.

Het belangrijkste is dat mensen zich bij thuiskomst goed controleren op een tekenbeet, en juist dat wordt vaak vergeten. "Hoe eerder je een teek weghaalt, hoe kleiner de kans dat eventuele bacteriën of andere ziekteverwekkers in je lichaam terechtkomen", legt Van Vliet uit. "En eenmaal gebeten, is het belangrijk de plek waar de teek gebeten heeft in de gaten te houden."

In de Nature Today-app kan je ook zien hoeveel tekenbeten er afgelopen week in Nederland zijn doorgegeven en hoe je een teek weghaalt. Daarnaast kun je in de app van allerlei vogel-, en diersoorten zien waar in de natuur je ze kunt tegenkomen. 

Vijf misverstanden over teken

De teek rukt op. Over dit venijnige beestje bestaan een aantal misverstanden. We helpen vijf fabels de wereld uit.
Lees meer over
RIVMZiekte van LymeGezondheidKamperenNatuur & MilieuInsectenSmartphoneNederland