Weinig waardering

Verpleegkundigen ontevreden over salaris, deel dreigt op te stappen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPVerpleegkundigen ontevreden over salaris, deel dreigt op te stappen
RTL

Verpleegkundigen en verzorgenden kregen aan het begin van de coronacrisis massaal applaus, maar daar houdt het wat waardering betreft dan ook wel mee op. Uit een peiling blijkt dat de maat vol is voor een deel van het zorgpersoneel: ze vinden dat ze niet genoeg verdienen en overwegen te stoppen met hun baan. Vandaag stemt de Tweede Kamer over het salaris van zorgpersoneel.

Dat schrijft NU'91, de onafhankelijke organisatie van verpleegkundigen en verzorgenden, op basis van een peiling onder ruim 3000 zorgprofessionals. 

Machteloos

Ze werken zich een slag in rondte en worden bestempeld als helden van de zorg. Maar een massaal applaus of het eerste vaatje haring kan niets veranderen aan het gevoel van zorgmedewerkers. Ze voelen zich door de politiek 'niet serieus genomen' en hebben daardoor het idee machteloos te staan.

FNV: veel zorgmedewerkers moeten nog steeds onbeschermd werken
Lees ook

FNV: veel zorgmedewerkers moeten nog steeds onbeschermd werken

Zo werd gisteren duidelijk dat zorgmedewerkers die tijdens de coronacrisis meer hebben gewerkt mogelijk toeslagen moeten terugbetalen. Verantwoordelijk staatssecretaris Alexandra van Huffelen zei geen uitzonderingen te kunnen maken op het beleid van de Belastingdienst.

'Gestraft voor inzet'

SP-leider Lilian Marijnissen reageerde verontwaardigd. "Zorgverleners draaiden in de coronacrisis dubbele diensten en alle vrije dagen werden ingetrokken. Als het aan het kabinet ligt, worden ze daar nog voor gestraft ook."

Voor het eerst in 35 jaar is het eerste vaatje Hollandse Nieuwe niet geveild. Vanwege de coronacrisis is de vis aangeboden aan zorgverleners. Medewerkers van het ErasmusMC in Rotterdam mochten als eerste haring happen.

Het komt door dit soort politieke besluiten – en het ontbreken van structurele verbetering – dat de zorgmedewerkers zich niet voldoende gewaardeerd voelen. Stella Salden, voorzitter van NU'91, vindt het heftig om te horen dat zorgprofessionals hierdoor overwegen om de zorg te verlaten.

Zelf meebeslissen

"Ze zijn terecht boos. Het gaat ze niet alleen om dat hogere salaris of die bonus. Ze willen dat de politiek hen serieus neemt, dat er naar ze wordt geluisterd en dat zij zelf mee mogen beslissen over hun vak."

"De uitbraak van corona maakte goed duidelijk hoe essentieel onze zorgprofessionals binnen de samenleving zijn. Er werden vanuit de politiek beloftes gedaan om het vak weer aantrekkelijk en gezond te maken", vertelt Salden.

Gedemotiveerd

Maar nu het tijd is om die beloftes in te lossen, blijkt het ineens niet realistisch. "Zorgprofessionals raken hierdoor gedemotiveerd en overwegen zelfs om het vak te verlaten. Terwijl iedereen zo ontzettend hard nodig is. Nu en in de toekomst."

Ook in België voelt zorgpersoneel zich ondergewaardeerd en onderbetaald. Ziekenhuismedewerkers keerden de Belgische premier daarom letterlijk de rug toe.
Lees meer over
NU'91GezondheidszorgCoronavirusCarrièreArbeidsmarktPolitiek