Zwanger ondanks spiraaltje: 'Ze vonden 'm terug in de placenta'
Een foto van een Vietnamese baby die geboren werd terwijl zijn moeder een spiraaltje had, gaat de wereld over. Maar ook Nederlandse moeders vertellen dat zij ondanks een spiraaltje zwanger raakten. "Tijdens de echo bleek dat ik al 30 weken zwanger was."
Dat vertelt Anke Kaal (30) uit Dinxplerlo. Zij was in 2014 net bevallen van haar eerste kindje, toen ze ineens moe werd en zich raar voelde. "Maar de vader van mijn kindje had ons vlak voor de geboorte verlaten, en ik moest alles alleen doen. Dus in het begin dacht ik: niet zo gek dat ik moe ben en stress heb."
In paniek
Uiteindelijk ging Anke toch met haar klachten naar de huisarts. "Die zei: we gaan alles testen. Uiteindelijk belden ze me op om te zeggen dat ik zwanger was. Ik kreeg diezelfde middag een echo. De verloskundige keek ernaar en vroeg: 'Weet je echt niet dat je zwanger bent? Je zit al op 30 weken'."
"Nou, toen was ik wel even in paniek", vertelt Anke. "Ik zag het helemaal niet aankomen. Ik was een alleenstaande moeder, met de vader van het kindje in mijn buik was het ook niets geworden. Dus ik had wel even paniek: hoe ga ik dit aanpakken? Ik had nog maar een paar weken om alles te regelen."
Uiteindelijk werd Ankes dochter met 36 weken geboren. "Tijdens de bevalling vonden ze mijn spiraaltje terug in de placenta. Daar was nog een foto van gemaakt, die is het hele ziekenhuis rondgegaan", lacht ze.
'Mensen denken dat het niet kan'
Met Anke en haar dochter is het allemaal goedgekomen. "Ze is inmiddels zes, en doet het hartstikke goed. Ik heb hierna nog twee kinderen gekregen en ben heel gelukkig met het feit dat ze er is."
Wel merkt ze regelmatig dat ze zichzelf moet verdedigen. "Mensen denken dat het niet kan, dat je zwanger wordt als je een spiraaltje hebt. Mensen trekken je verhaal in twijfel, je moet telkens vragen beantwoorden. Maar het kan wel degelijk. Sterker nog: mijn huidige vriend is ook geboren ondanks het feit dat zijn moeder destijds een spiraaltje had."
Hoe betrouwbaar is een spiraaltje?
Een spiraaltje is een plastic ankertje van 24 tot 36 mm lang. Het zorgt ervoor dat een bevruchte eicel zich niet kan nestelen in het baarmoederslijmvlies. Er zijn twee soorten: het koperspiraal en het hormoonspiraal. Het koperspiraal bevat geen hormonen.
Met een spiraaltje ben je 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap, afhankelijk van welk type spiraal je kiest. Een spiraaltje wordt gezien als één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. Toch is het niet waterdicht:
- Van de 1000 vrouwen die een koperspiraaltje hebben, wordt per jaar 1 vrouw toch zwanger.
- Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal worden 2 vrouwen per jaar toch zwanger.
Bron: Thuisarts.nl
Hoe het kan dat een spiraaltje soms niet werkt, is niet duidelijk. "Soms is het verschoven of niet goed geplaatst. Daarom adviseren wij altijd een echo te laten doen na plaatsing", zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). "Maar soms is het ook gewoon pech."
Volgens zowel de KNOV als de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) lopen ongeboren baby's geen extra risico als zij in de baarmoeder zitten, ondanks dat de moeder een spiraaltje heeft.
Pas net bevallen
Annerieke van der Linde (37) uit Lent maakte vorig jaar hetzelfde mee. Ook zij raakte zwanger ondanks dat ze een spiraaltje had. "Ik was pas een paar maanden daarvoor bevallen van mijn tweede kindje, en omdat ik best wat complicaties heb gehad mocht ik zeker een jaar niet opnieuw zwanger worden. We hadden sowieso voorlopig geen plannen voor een derde. Dus vandaar dat ik een Mirena-spiraaltje had laten plaatsen", vertelt ze.
Maar Annerieke bleef na haar bevalling klachten houden. "Ik was heel moe, het herstel ging heel langzaam. Maar toen ik bij de huisarts kwam, zei die dat het niet gek was, omdat de vorige bevalling zo zwaar was geweest."
'Hoe moeten we dit gaan doen?'
Uiteindelijk kwam ze erachter dat ze niet moe of ziek, maar zwanger was. "Ik was in het ziekenhuis voor een diastase-controle (diastase is dat het weefsel tussen je rechte buikspieren is opgerekt na een zwangerschap, red.). Maar toen ze een echo maakten, zagen ze dat ik al 29 weken in verwachting was."
Een schok, vertelt Annerieke: "Oh shit, dacht ik. Ik had al een baby van nog geen jaar oud, hoe moesten we dit gaan doen? Ik vond het ook heel heftig, omdat de zwangerschap al zo vergevorderd was. We moesten in hele korte tijd van alles regelen. En ik had tot die tijd wel gewoon normaal geleefd. Niet dat we ieder weekend hele flessen wijn wegwerkten, maar ik had wel af en toe gewoon een glaasje gedronken."
Spiraaltje in de vruchtzak
Toen bleek dat ze zwanger was, werd Annerieke uitgebreid onderzocht. "Hoe het precies kon gebeuren, weten ze niet. Mogelijk is het vlak na de plaatsing van het spiraaltje gebeurd, zat het toch niet helemaal goed", vertelt ze. "Tijdens de bevalling, ik had een keizersnede, hebben ze het spiraaltje teruggevonden. Het zat in de vliezen van de vruchtzak."
Inmiddels gaat het heel goed met Annerieke. "Onze jongste dochter Emma is nu 7 maanden, en we zijn hartstikke blij. Omdat het zo gelopen is, hoeven we nooit na te denken over de vraag of we nog een derde kindje willen. Die beslissing is voor ons genomen, en we zijn heel blij met onze drie gezonde kinderen."
'Dacht eerst aan blaasontsteking'
Ook Ingrid Klein (inmiddels 62) uit Dordrecht was niet verbaasd toen ze de foto's van de baby in Vietnam zag. "Dit is mij 36 jaar geleden ook overkomen." Ze was toen 25 jaar en had al een dochter van zes. "Ik had twee jaar daarvoor een spiraaltje laten plaatsen", vertelt ze. "Maar ineens kreeg ik buikpijn, ik dacht eerst aan een blaasontsteking. Maar bij de huisarts bleek de vork anders in de steel te zitten: ik was 4,5 maand zwanger."
En gek genoeg was ze in die tijd niet de enige die ondanks een spiraaltje zwanger was geraakt. "Ik was onder begeleiding van een gynaecoloog, en in die praktijk waren op dat moment nog zes andere vrouwen die precies in hetzelfde schuitje zaten."
Spiraaltje bewaard als aandenken
Hoewel ze moest wennen aan het idee van een zwangerschap, was Ingrid er heel blij mee. "Ik heb nog een prachtige dochter gekregen, dus nu heb ik er twee. Dus ik ben heel blij dat het zo gelopen is. Maar ik vind het wel gek dat een spiraaltje, waarvan ze zeiden dat het vijf jaar betrouwbaar was, ineens niet blijkt te werken. Voor ons was het geen probleem, maar niet iedereen heeft de financiële middelen om onverwacht een kind groot te brengen."
Vierenhalve maand nadat Ingrid hoorde dat ze ondanks haar spiraal toch zwanger was, kwam haar dochter gezond ter wereld. "Mijn spiraaltje hebben ze toen teruggevonden in de moederkoek. Ik heb 'm nog een tijdje bewaard als aandenken, ik wilde 'm voor de grap aan mijn dochter geven als ze ging trouwen. Maar ik ben 'm uiteindelijk toch kwijtgeraakt."