Maki's, korenwolf en noordkaper op het randje van uitsterven

Een derde van de maki-soorten, de noordkaper walvis, de korenwolf en de helft van de Afrikaanse apensoorten worden bedreigd en veel soorten staan daarnaast ook op het randje van uitsterven. Dat blijkt uit de jaarlijkse rode lijst van bedreigde soorten van de Internationale Unie voor Natuurconservatie (IUCN).
Op de rode lijst staan staan sinds dit jaar 120.372 dieren-, planten- en schimmelsoorten waarvan er 32.441 met uitsterven worden bedreigd.
De maki's
Van de 107 soorten maki's, ook wel lemuren genoemd, worden er 103 bedreigd. Hiervan kunnen 33 soorten ernstig bedreigd, dat betekent dat ze kunnen uitsterven. Dit jaar werd de status van dertien soorten slechter als gevolg van ontbossing en jacht.
In Afrika is nu meer dan de helft van de apensoorten met uitsterven bedreigd. Daarvan staat de rode franjeaap er het slechtst voor. Ook de kleinste apensoort ter wereld, de Mircocebus berthae, wordt met uitsterven bedreigd.
Eind 2018 waren er minder dan 250 noordkapers in leven. De walvissensoort raakt vaak in vissersnetten verstrikt en plant zich steeds minder voort. Stijgende zeetemperaturen door de opwarming van de aarde verergeren de situatie van de noordkaper, stelt de IUCN.
Korenwolf
Ook de korenwolf, de 'Europese hamster', die onder meer in Zuid-Limburg voorkomt, plant zich steeds minder voort. Vorige eeuw hadden de vrouwtjeswolven gemiddeld twintig jongen per jaar, tegenwoordig zijn dat er ongeveer vijf. In het huidige tempo, is de korenwolf over dertig jaar uitgestorven. De mogelijke oorzaak is de landbouw, industriële ontwikkeling, opwarming van de aarde en luchtvervuiling.
Ook de rupsschimmel wordt ernstig bedreigd. De schimmel wordt al langer dan 2000 jaar in de Chinese geneeskundide gebruikt en is in een rap tempo steeds populairder geworden de laatste dertig jaar. Hierdoor komt de duurste schimmel ter wereld dertig procent minder voor dan vijftien jaar geleden.