'Vraag schiet omhoog'

Wachttijd voor coronatest loopt op: 'Opschalen gaat niet snel genoeg'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWachttijd voor coronatest loopt op: 'Opschalen gaat niet snel genoeg'
RTL

Lang wachten voor je aan de beurt bent, en dagen in spanning voordat je de uitslag krijgt. De GGD geeft zelf toe: in een aantal regio's gaat het testen op corona niet zo snel als zou moeten. "We zijn hard aan het werk om dit te verbeteren, maar telkens als we hebben opgeschaald, schiet de vraag opnieuw omhoog."

"Het piept en het kraakt, de vraag naar testen stijgt sneller dan we hadden ingeschat", zegt een woordvoerder van de GGD tegen RTL Nieuws.

De afgelopen dagen bleken mensen in Noord-Brabant en Zeeland soms langer te moeten wachten dan de maximaal 48 uur die is voorgeschreven. In Zuid-Holland lieten testuitslagen zaterdag soms nog meer dan 72 uur op zich wachten.

De GGD's zeggen ernaar te streven een aanvrager 'nog diezelfde dag of de dag erop' te testen. In drukke gebieden proberen ze bijvoorbeeld uit te wijken naar testlocaties in minder drukke buurregio's.

1000 extra testen per dag

"Iedere dag komen er zo'n 1000 extra testaanvragen bij. We zijn aan het opschalen, maar het gaat niet snel genoeg. In sommige regio's, met name in Brabant en Zuid-Holland, lopen we achter. Daar duurt het soms langer voor je aan de beurt bent, en moet je langer wachten op de uitslag van je coronatest."

Ook op Twitter klagen mensen over de lange wachttijden:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Telefoon roodgloeiend

De GGD snapt de frustratie. "Natuurlijk gaat het op dit moment niet zoals we willen, wij willen zelf ook dat we sneller kunnen leveren", zegt een woordvoerder.

Teststraten moeten toegankelijker: 'Hoe lager de drempel, hoe beter de naleving'
Lees ook

Teststraten moeten toegankelijker: 'Hoe lager de drempel, hoe beter de naleving'

Volgens de GGD spelen de problemen sinds anderhalve week. "Tot die tijd hadden we zo'n 10.000 tot 13.000 testen per dag, aantallen die we goed aankonden."

Op woensdag 15 juli deed het RIVM een oproep om vooral te komen testen, ook bij heel lichte klachten. "De dag erna stond de telefoon roodgloeiend. Wij dachten dat dit een reactie was op de oproep van het RIVM, maar ook in de dagen daarna bleef de vraag maar stijgen. We doen nu zo'n 20.000 testen per dag."

'Vraag schiet omhoog'

En dus schaalden de GGD's op. "Maar telkens als we het gevoel hebben dat we de vraag aankunnen, schiet het aantal aanvragen weer omhoog. En we kunnen zeker opschalen, maar daar zit een vertraging in van een paar dagen. Dus lopen we nu achter."

Toch zijn er nog geen zorgen voor de komende maanden. "Voor de herfstperiode hadden we een andere prognose, we hadden al verwacht dat het dan drukker zou worden en zijn daarop ingesteld."

De GGD maakt zich voorlopig nog geen zorgen. "De mensen die positief getest zijn, krijgen nog altijd snel bericht. En we kunnen de contactonderzoeken gewoon uitvoeren. Zolang dat lukt, is het onwenselijk dat het soms lang duurt, maar niet zorgelijk."

Jasper en zijn gezin konden (nog) niet op vakantie door vertraging

Ook de Vughtse Jasper en zijn 10-jarige dochter hadden klachten en wilden getest worden. "We zouden afgelopen zaterdag op vakantie gaan naar de Achterhoek, dus hadden we woensdag al gebeld in de hoop dat we snel aan de beurt zouden zijn. Maar we konden vrijdag pas komen", vertelt hij.

"We hadden al verwacht dat we zaterdag nog geen uitslag zouden krijgen, maar ze hadden ons verzekerd dat we zondag iets zouden horen, dus we hadden de auto en de caravan al helemaal ingepakt, wachtend op het verlossende telefoontje van de GGD."

Maar dat telefoontje kwam niet. "Ze zouden tussen 8:00 uur 's ochtends en 20:00 uur 's avonds bellen, maar we hebben de hele dag niets gehoord. Ik heb nog geprobeerd om ze zelf te bellen, maar er werd niet opgenomen. En dus hebben we de caravan om 20.30 maar weer uitgepakt." 

Vanochtend heeft Jasper zelf gebeld met de GGD. "Ze hadden de uitslag al gewoon, en die was negatief. Dus vandaag kan onze vakantie gelukkig dan toch gaan beginnen."

Hij baalt wel van de gang van zaken. "Er zijn de laatste tijd geen besmettingen in onze regio, dus de kans dat we besmet zouden zijn was al heel klein. Maar omdat we geen risico wilden nemen en we ons aan de regels willen houden, deden we toch een test. Je doet je best, maar op deze manier kost het ons wel een aantal vakantiedagen, en dat is jammer."

Zo gaat het testen in z'n werk.
Lees meer over
GGDCoronavirusCoronacrisis in NederlandNoord-BrabantZeelandZuid-Holland