Coronamaatregelen

Scholen gaan weer open, hier moet je op letten als ouder, kind en docent

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPScholen gaan weer open, hier moet je op letten als ouder, kind en docent
RTL

Na weken van thuisscholing gingen de scholen in juni weer open. De basisscholen volledig, de middelbare scholen stukje voor stukje. Het is de bedoeling dat alle scholen behalve het hoger onderwijs, weer volledig open gaan. Mét volle klassen. Vandaag start de regio Noord met het nieuwe schooljaar, maar dat gaat allemaal wel net wat anders dan normaal. Zes vragen en antwoorden.

1. Wat zijn de regels?

De regels zijn strikt. Allereerst algemeen: handen wassen, bij coronagerelateerde klachten of koorts en benauwdheidsklachten van een huisgenoot, blijf je thuis en je komt zo veel mogelijk met eigen vervoer naar school. Er geldt geen mondkapjesplicht op scholen.

Als een leerling, docent of ouder dus verkoudheids- of benauwdheidsklachten heeft, blijft diegene thuis. Hierop geldt één uitzondering, namelijk kinderen in groep 1 en 2 van de basisschool. Zij mogen met een neusverkoudheid gewoon naar school komen, omdat hun rol in de verspreiding van het coronavirus beperkt lijkt te zijn.

Geen positieve testuitslagen bij tweede testdag Terschelling
Lees ook

Geen positieve testuitslagen bij tweede testdag Terschelling

Voor de anderhalve meter is een uitzondering gemaakt voor de leerlingen. Zowel leerlingen van de basisschool, als de middelbare school, hoeven onderling geen afstand te bewaren. Ook niet als een leerling ouder is dan achttien jaar.

Hierdoor kunnen de klassen weer vol van start gaan, kunnen de kinderen sporten tijdens de gymles, en daarnaast kan een diploma-uitreiking prettiger plaatsvinden. 

Komende maandag openen de eerste middelbare scholen hun deuren. De klassen zitten vol, want de 1,5 meter-regel geldt niet voor leerlingen. In Duitsland zijn mondkapjes verplicht, maar in Nederland is dat nog niet aan de orde.

Wel geldt dat middelbare schoolleerlingen anderhalve meter afstand moeten houden van docenten en andermans ouders. Op de basisschool is dit niet het geval. Van alle volwassenen wordt verwacht dat zij onderling anderhalve meter afstand houden. Je kan dus prima je kind afzetten op het schoolplein, zolang je anderhalve meter afstand houdt van andere ouders. 

2. En als je kind op vakantie was in een land met oranje reisadvies? 

Als terugkomt van een vakantie in een land met een oranje reisadvies, zoals Kroatië of Zweden, dan wordt je geadviseerd om twee weken in thuisquarantaine te gaan.

Hierbij geldt dat je als ouder of docent die periode niet op het schoolplein of in het gebouw mag komen. Kinderen tot 12 jaar mogen, mits ze geen gezondheidsklachten hebben, gewoon naar school en naar de opvang. Kinderen ouder dan 12 jaar moeten net als hun ouders thuisblijven.

De thuisquarantaine geldt dus niet als spijbelen en scholen hoeven dus geen leerplichtambtenaar in te schakelen. Wel wordt van scholen verwacht om met de ouders en kinderen te overleggen over onderwijs op afstand. 

3. Een besmetting op school! Wat nu?

In dat geval wordt er bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Dit kan er toe leiden dat klasgenoten ook getest moeten worden.

Dit bepaalt de plaatselijke GGD. Dit hangt af van de hoeveelheid besmettingen en de omstandigheden. De GGD neemt daarover contact op met de school en beslist daarna over eventuele maatregelen om verspreiding tegen te gaan.  

Bij elke nieuwe coronabesmetting start de GGD een contactonderzoek om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Hier zie je hoe zo'n onderzoek verloopt.

4. En de ventilatie?

De afgelopen week riep de ventilatie in schoolgebouwen veel vragen op. Hierover was RIVM-directeur Jaap van Dissel heel duidelijk: het is toereikend als scholen voldoen aan de huidige richtlijnen voor ventilatie. Als scholen twijfelen of dit het geval is, moeten zij volgens het ministerie contact opnemen met de PO- en VO-raad. Zij behartigen de belangen van het primair en voortgezet onderwijs.

Naast de al geldende regels, adviseert het RIVM om een luchtstroom van persoon naar persoon, door bijvoorbeeld een ventilator, te vermijden. Ook adviseert het instituut om regelmatig tien tot vijftien minuten de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten, dit kan bijvoorbeeld in de pauzes en tussen de lessen. 

5. Wat als je verkouden bent of hooikoorts hebt?

Als de natuur in bloei staat hebben nogal wat mensen momenteel last een loopneus, tranende ogen en niesbuien, ofwel: hooikoorts. Deze klachten komen elk jaar in dezelfde periode terug. Dat kun je dus zelf goed aanvoelen. 

Ook ouders en leerkrachten herkennen bij leerlingen terugkomende hooikoortsklachten. Twijfel je of zijn de klachten anders dan je gewend bent? Houd je kind dan thuis tot de (nieuwe) klachten voorbij zijn.

Met een chronische verkoudheid is het lastiger. "Bij een chronische verkoudheid weet je niet welk virus de klachten veroorzaakt. Het is dan het beste om thuis te blijven of contact op te nemen met een arts", laat een woordvoerder van het RIVM weten.

En als de school of de opvang het kind weigert, ook al zijn het dezelfde klachten als eerst? Ga dan het gesprek aan, zegt het RIVM. Geef als ouder aan dat het gaat om een herkenbaar beeld. Als het kind na zo'n gesprek nog steeds niet naar school of de opvang mag, neem dan contact op met de lokale GGD Gemeentelijke Gezondheid, adviseert het RIVM. Zij helpen je verder.

6. Mensen uit een risicogroep in je omgeving; kan het kind naar school?

Het RIVM is hier heel duidelijk over: nee. Volwassenen en kinderen die vallen in de risicogroep voor het coronavirus, en dus ouder zijn dan 70 jaar of onderliggende aandoeningen hebben, of gezinsleden hebben die tot de risicogroep behoren, hoeven niet fysiek aanwezig te zijn op school.

Er wordt van de ouders verwacht om contact op te nemen met de school, en bij twijfel met een arts te overleggen. In zo'n situatie kan onderwijs op afstand gegeven worden.

Lees meer over
SchoolkindBasisonderwijsMiddelbare schoolKindOuderschapOnderwijsMiddelbaar onderwijsCoronamaatregelenCoronavirusCovid-19Nederland