'Doodeng'

Honden vergiftigd door junkenpoep: 'Ze zwalken knetterstoned rond'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© EIGEN FOTOHonden vergiftigd door junkenpoep: 'Ze zwalken knetterstoned rond'
RTL

Het zal je als hondeneigenaar maar overkomen: je bent met je hond gaan wandelen en een paar uur later kan je huisdier ineens nauwelijks meer op zijn poten staan. Hij ligt suf en lusteloos in de hoek, terwijl je je afvraagt wat er aan de hand is. Zeker in de zomer is er vaak een opvallende boosdoener: poep van junks.

"Ineens zie je je superenthousiaste hond helemaal afwezig worden, dan weet je niet waar je het zoeken moet. Je voelt je compleet machteloos", zegt hondeneigenaar Kiona de Nies. "Ik wist niet wat er was en dacht dat hij misschien dood zou gaan."

Normaal gesproken is de tweejarige Boef nauwelijks te houden, maar een paar uur na een wandeling in een park waar regelmatig junks rondhangen, was er weinig van dit vrolijke beestje over.

Hond Luna redt levens met bloeddonatie: 'Er is een groot tekort'
Lees ook

Hond Luna redt levens met bloeddonatie: 'Er is een groot tekort'

"Hij leunde tegen de muur, alsof hij zijn evenwicht niet meer kon bewaren. We hadden veel gedaan, dus ik dacht dat hij misschien moe was. Maar daarna stond hij echt te zwalken op zijn pootjes, hij leek wel dronken", zegt Kiona. "Later zat hij in het niets te staren. Ik zwaaide met mijn hand voor zijn ogen en riep zijn naam, maar er kwam alleen een hele vertraagde reactie. Dan schrok hij half wakker."

Kiona © EIGEN FOTO
Kiona

Haar energieke hond lag slap als een vaatdoek in de hoek, Kiona vond het doodeng. Dus besloot ze om naar de spoedeisende hulp te gaan. Ze konden geen drugstest doen om het vast te stellen, maar het eten van poep van een junk was eigenlijk de enige mogelijkheid. De dierenarts kon wel allerlei andere mogelijkheden uitsluiten, en zeker in Amsterdam (waar Kiona woont) komt dit regelmatig voor.

Omdat veel mensen door de coronacrisis nu langdurig thuis zitten, denken ze: 'Dit is het moment om een hond te nemen'. Maar de fokkers waarschuwen voor impulsaankopen: een hond heb je ten minste tien jaar.

Twee keer per week

Spoedarts Tjitte Reijntjes, van Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam, zegt dat het zeker één a twee keer per week voorbij komt in zijn kliniek. Op zijn afdeling vangen ze alleen mensen op die buiten kantoortijden spoedeisende hulp nodig hebben, dus het zal nog vaker voorkomen. Zover hij weet is het vooral een grootstedelijk probleem, niet toevallig ook de plekken waar meer drugsoverlast is.

"Een junk spuit of slikt dan iets en dat wordt door het lichaam half verteerd", legt hij uit. "Het komt dan in de poep terecht. Sommige honden vinden poep lekker en eten het op, dan komt de stof in de maag van de hond terecht en begint de cyclus opnieuw." Een hond kan daar 'knetterstoned' van worden, zegt Reijntjes.

"Vaak begint een hond na een paar uur te braken. Omdat-ie poep heeft gegeten stinkt het heel erg. Daar kunnen mensen het aan herkennen." Ook gaan honden vaak zwalken of zijn ze opvallend rustig, zoals de hond van Kiona. Voor Reijntjes is het ook al een aanwijzing als een hond heel rustig is, want vaak zijn dieren in zijn kliniek juist gespannen.

Meestal zijn mensen gaan wandelen en is hun hond even in bosjes geweest, uit het zicht van de eigenaar. Reijntjes denkt dat het met name om poep van heroïnegebruikers gaat, want honden krijgen vaak een hele lage hartslag. Bij pepmiddelen, zoals coke en XTC, zou het juist precies tegenovergesteld zijn. Gelukkig komen de meeste dieren er zonder schade vanaf. "Behalve dat het vervelend is en stinkt, is het niet heel gevaarlijk."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Zeker doordat de dosering laag is, is er weinig gevaar. Reijntjes heeft ook wel eens een man gehad bij wie de hond een hele XTC-pil had opgegeten. Hij had 'm klaarliggen om te nemen voor het slapengaan, maar zijn hond was hem voor.

"Die hond nam ik wel op, dan is de dosering zo hoog dat er een hartritmestoornis door kan ontstaan. Meneer zat er helemaal rillend bij. Hij was ook niet meer helemaal nuchter en met de taxi naar me toegekomen."

Knauw gekregen

Ook Kiona kon snel weer naar huis met haar hond, maar het duurde wel even voordat Boef weer de oude was. Zeker een dag lang was hij goed suf. "Ik maakte me er nog steeds zorgen over. Ik hield 'm goed in de gaten, want voor hetzelfde geld wordt hij ineens niet meer wakker." Inmiddels heeft ze haar vrolijke viervoeter weer helemaal terug, maar Kiona is nu meer op haar hoede.

"Ik vind het nu veel spannender om 'm ergens los te laten. Hij doet het goed, maar ik heb er wel een angst aan overgehouden", zegt ze. Ze gaat ook niet meer naar het park waar Boef waarschijnlijk de poep heeft gegeten. "Wat dat betreft heeft het wel een soort knauw bij mij en mijn vrouw gegeven."

Lees meer over
HondDrugsDierenarts