Leraren ziek thuis

Scholen trekken alles uit de kast: 'Maar hoe geef je les aan halve klassen?'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPScholen trekken alles uit de kast: 'Maar hoe geef je les aan halve klassen?'
RTL

Wat zijn op dit moment de grootste uitdagingen op basisscholen en middelbare scholen? Die vraag stelde de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) aan schooldirecteuren. En die reageerden volop. "De situatie is kwetsbaar."

Het nieuwe schooljaar is pas enkele weken bezig, maar nu al worden klassen naar huis gestuurd. De AVS vroeg via WhatsApp aan directeuren van scholen wat op dit moment de grootste uitdagingen zijn. De appjes stroomden binnen.

Elke dag een groep naar huis

Zoals die van Janneke Oosterman, directeur van basisschool Tamarinde in Zaandam. Zij appt dat er elke dag wel 4 tot 6 medewerkers thuis moeten blijven. Deze week heeft ze elke dag een groep naar huis moeten sturen. Alles wordt uit de kast getrokken om leerlingen toch les te geven. "Morgen hebben we een leraar in opleiding die tegenwoordig wel mag invallen." 

De vaakst gehoorde klacht bij de AVS? Dat leraren lang moeten wachten tot ze getest kunnen worden. In de tussentijd zitten ze thuis en is er geen vervanging. 
 

Omdat een uitslag wel even kan duren, zitten veel scholen met een tekort aan docenten.

"We hebben allerlei ambities voor het nieuwe jaar, maar hebben nu al te maken met ziekte. Terwijl we ook achterstanden van de lockdown van vorig jaar nog moeten wegwerken."

Het is voor ouders best ingewikkeld, zeggen de leraren zelf ook. Opeens zitten je kinderen thuis aan diezelfde keukentafel. Op scholen is het ook allemaal behelpen. "We maken ons echt zorgen over de nabije toekomst", klinkt het.

Te lange wachttijden voor coronatest: 'We kunnen nu niet opschalen'
Lees ook

Te lange wachttijden voor coronatest: 'We kunnen nu niet opschalen'

Op de school in Zaandam zijn in elke groep minimaal drie kinderen per dag afwezig. "Ouders zeggen: ik wil wel dat mijn kind onderwijs blijft volgen. Maar dat betekent dat de leraar op school én thuis onderwijs moet geven." Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Leraren hebben daar niet altijd de tijd voor, en leerlingen niet de juiste hulpmiddelen.

Les geven aan een halve groep

"Hoe geef je onderwijs aan een halve groep?", appt een andere schooldirecteur. "En wat doe je dan met de andere helft die thuis zit?" Het is een dilemma waar meer schoolleiders mee zitten. Een optie is om dan maar alle kinderen naar huis te sturen en de leraar online les te laten geven. Maar wat vraagt dit van ouders?

"Het lijkt stilte voor de storm", schrijft weer een andere schoolleider. Op zijn school zijn relatief weinig zieken. "Maar met de herfst in aantocht maak ik mij grote zorgen over de bezetting en kinderen die vaker en langer dan gebruikelijk niet naar school kunnen komen."

Voorrang

Zorgminister Hugo de Jonge zei vorige week dat er eerst 'een goed gesprek' moet komen met de GGD voordat mensen in vitale beroepen, zoals leraren of zorgpersoneel, voorrang krijgen voor een coronatest. Hij begrijpt wel die wens, maar denkt ook dat het voor langere wachttijden voor anderen kan zorgen.

De hele Tweede Kamer wil dat mensen in vitale beroepen voorrang krijgen. Ook volgens De Jonge zijn de gevolgen groot als bijvoorbeeld een leraar lang moet wachten op een test. "Dan moeten er klassen naar huis en moeten de ouders van die kinderen opvang regelen."

Toch is het volgens hem 'een keuze in schaarste' omdat er momenteel weinig testen zijn. De testcapaciteit staat al langer onder druk. Volgens de minister wordt er gewerkt aan het vergroten van de capaciteit, maar nu 'piept en kraakt' deze nog.

Lees meer over
BasisonderwijsMiddelbaar onderwijsCoronavirusCoronatestLerarentekort