Nationale Plasdag

Geen toilet, en nu? Helft blaaspatiënten blijft uit angst thuis

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANPGeen toilet, en nu? Helft blaaspatiënten blijft uit angst thuis
RTL

In twee derde van de Nederlandse gemeente is er geen of onvoldoende toiletbeleid. Dat wil zeggen: onvoldoende toiletten op openbaar toegankelijke plekken. De helft van de buik- en blaaspatiënten blijft daarom liever thuis om niet in vervelende situaties te belanden.

Het gebrek aan toiletten in gemeenten komt naar voren uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en de Continentie Stichting Nederland (CSN). Ze willen dat er op plekken als winkelcentra of andere drukke gebieden om de 500 meter een toilet te vinden is.

Wildplassers en -poepers

Voor het onderzoek werden 111 gemeenten gevraagd naar het toiletbeleid. 53 procent zegt geen budget te hebben opgesteld voor de beschikbaarheid van openbare toiletten, 39 procent vindt dat ook niet nodig. Wel zegt 75 procent te werken aan het probleem, voor de inclusie van Nederlanders met buik- en blaasklachten.  

Door de coronacrisis zijn er nog minder toiletten beschikbaar dan voorheen. Veel horecaondernemers sloten hun deuren. Nu die weer open zijn worden passanten niet zomaar toegelaten. Een op de tien gemeenten kreeg meer last van wildplassers en -poepers. 

Snel (en vaak) een volle blaas? Dit kun je ertegen doen
Lees ook

Snel (en vaak) een volle blaas? Dit kun je ertegen doen

Rechter vonnist over wildplasboete van Marco Kroon

De militaire kantonrechter in Arnhem doet vanmiddag uitspraak in de zaak van majoor Marco Kroon, die zijn boete van 140 euro aanvocht die hij vorig jaar kreeg voor wildplassen tijdens het carnaval in Den Bosch.

De drager van de militaire Willemsorde betoogde bij de rechtbank hij geen tijd had om een toiletwagen of plaszuil te bereiken, omdat het te druk was. "Ik heb er alles aan gedaan, maar ik kon het niet meer ophouden. Het was puur overmacht", zei Kroon twee weken geleden tegen de rechter. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops betoogde dat er voor mensen met blaasproblemen veel te weinig toiletvoorzieningen zijn in het centrum van Den Bosch, zeker met carnaval.

Vandaag is het de Nationale Plasdag, een initiatief van de CSN in samenwerking met de MLDS. De dag is bedoeld om het taboe rond plasklachten weg te nemen. In Nederland hebben ongeveer een miljoen mensen last van een overactieve blaas en een half miljoen mensen zijn incontinent. 

'Zijn er nog lang niet'

"Iedereen zou gewoon de deur uit moeten durven als hij of zij dat wil", zegt de 26-jarige Leon, die als baby een blaasstoma kreeg. "Jezelf moeten beperken omdat je moet nadenken over het tijdig vinden van een toilet, dat kan tegenwoordig toch echt niet meer."

Volgens Elleke Berkhof, woordvoerder van de MLDS, moeten gemeenten in actie komen. "We zijn nog lang niet bij ons doel van een openbaar toegankelijk toilet om de 500 meter. We blijven gemeenten achter de broek aan zitten. Beleid maken is leuk, maar daarmee kun je nog niet naar de wc." 

Tijdens de beginmaanden van de coronacrisis was het nog moeilijker om een openbaar toegankelijk toilet te vinden.