Afgezonderde boerderij

Kinderen Ruinerwold: 'We missen sociale vaardigheden, maar we leren snel bij'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP FotoKinderen Ruinerwold: 'We missen sociale vaardigheden, maar we leren snel bij'
RTL

Een brief van de vijf jongste kinderen van Gerrit Jan van D., verdachte in de Ruinerwoldzaak, werd vandaag voorgelezen bij de zitting. De kern: ze nemen hun vader niks kwalijk. "Nu, na meer dan elf maanden in de Nederlandse maatschappij kunnen we ook vaststellen dat we een goede opleiding hebben gehad."

"Natuurlijk missen we wel wat sociale vaardigheden, maar hier leren we snel in bij", schrijven de kinderen in de brief. "Vooral pijnlijk is als mensen aannemen dat we niks met onze vader te maken willen hebben. We zijn alle vijf van mening dat onze vader ons een goede start in het leven heeft gegeven."

Vandaag werd er opnieuw een tussentijdse zitting over de Ruinerwoldzaak gehouden. In de zaak staat vader Van D. samen met klusjesman Josef B. als hoofdverdachte terecht. Het duo wordt onder meer verdacht van jarenlange vrijheidsberoving van zes van Van D.'s kinderen.

Honderd uur beeldmateriaal

Eén van de kinderen, de zoon die vorig jaar ervoor zorgde dat het gezin werd ontdekt, heeft honderd uur beeldmateriaal van het gezin aan het Openbaar Ministerie gegeven. De beelden lagen in het huis van het gezin. Wat daar precies op te zien is, werd tijdens de tussentijdse zitting niet duidelijk. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De beelden worden nu onderzocht door de politie en het OM. Tijdens de zitting werd duidelijk dat er nog altijd wordt gewacht op rapporten van het Pieter Baan Centrum (PBC). Daar zijn Van D. en B. de afgelopen maanden onderzocht door gedragswetenschappers. De onderzoekers verwachten half oktober met hun conclusies te komen.

Eén jaar na de ontdekking van de verborgen boerderij is Van D. nog steeds niet verhoord. Dat komt doordat de vader als gevolg van een hersenbloeding in slechte gezondheid verkeert. Of verhoor mogelijk is, wordt duidelijk als het rapport van het PBC naar buitenkomt. 

Verdachte Ruinerwold wil niet meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek
Lees ook

Verdachte Ruinerwold wil niet meewerken aan persoonlijkheidsonderzoek

Lees meer over
Pieter Baan CentrumOpsluiting RuinerwoldRuinerwold