Bijna driekwart bevolking steunt strengere maatregelen tegen corona
De coronamaatregelen moeten weer strenger worden, vindt 72 procent van de Nederlanders. Voorbeelden: een mondkapjesplicht op drukke plekken, weer meer thuiswerken, het ov alleen gebruiken voor noodzakelijke reizen. Dat blijkt uit een onderzoek van DVJ Insights onder ruim duizend Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws.
Het draagvlak voor strengere regels wordt groter nu het aantal besmettingen hard oploopt en in een groot deel van het land regionale maatregelen van kracht zijn. De tweede golf is begonnen, stelt het RIVM. Maar komt er ook een tweede lockdown? Moeten scholen weer dicht en contactberoepen weer worden beperkt?
Het aantrekken van de teugels gaat niet zonder haken en ogen. Zo vinden de meesten dat de strengere maatregelen niet ten koste moeten gaan van scholen. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat zowel basis- als middelbare scholen nu open moeten blijven.
Ook vinden veel ondervraagden dat verpleeg- en verzorgingstehuizen ditmaal bezoek mogen blijven ontvangen, dat contactberoepen uitgeoefend mogen blijven en dat de horeca niet helemaal dicht hoeft.
Coronaregels
En ook niet onbelangrijk: iets minder dan de helft van de ondervraagden vindt dat ze zich goed aan de coronaregels houden. Op een enkeling na, vindt de rest dat ze hun best doen om zich aan zoveel mogelijk regels te houden.
Een paar cijfers
- Bijna driekwart (72%) van de ondervraagden is het eens met dat er strengere regels moeten komen;
- Bijna de helft (46%) van de ondervraagden geeft aan zich aan alle regels te houden, mannen even vaak als vrouwen. Met name de ouderen (65 jaar en ouder) geven vaker aan zich aan alle regels te houden in vergelijking tot de jongere doelgroepen;
- Volgens bijna driekwart (72%) van de ondervraagden zou er een mondkapjesplicht moeten komen op drukke plekken;
- 4 van de 5 ondervraagden (78%) vindt dat iedereen die thuis kan werken, dit verplicht moet doen.
Verantwoording van de enquête
DVJ Insights: "De steekproef voor dit onderzoek bestaat uit 1117 mensen. Dit aantal is groot genoeg voor betrouwbare resultaten."
"Er is daarnaast gebruik gemaakt van een representatieve steekproef op geslacht en leeftijd, opleidingsniveau en regio. Op basis van deze methode van steekproeftrekking kunnen we stellen dat de uitkomsten de mening van Nederland representeren, zoals deze was op het moment van meten."