Alleen nog bij uitzondering

GGD stopt met grootschalig bron- en contactonderzoek

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPGGD stopt met grootschalig bron- en contactonderzoek
RTL

De GGD's zijn gestopt met het uitvoeren van grootschalig bron- en contactonderzoek bij elke positieve coronatest. Het aantal besmettingen is zo hoog, dat dat niet meer is vol te houden. Wie positief test, wordt voortaan gevraagd zelf al zijn contacten te waarschuwen.

Alleen in risicogevallen voert de GGD nog zo'n bron- en contactonderzoek uit. Bijvoorbeeld bij oudere mensen die niet zelf hun contacten kunnen benaderen.  

Thuisquarantaine

Met het onderzoek probeerde de GGD in kaart brengen hoe iemand besmet is geraakt en aan welke mensen het virus mogelijk is doorgegeven. Aan hen werd daarna dringend verzocht in thuisquarantaine te gaan. 

Afgelopen maart, tijdens het hoogtepunt van de eerste golf, bracht de koning een bezoek aan een callcenter van de GGD.

Het onderzoek lukte de laatste weken al nauwelijks meer. In slechts een klein deel van de gevallen slaagde de GGD er nog in de bron te achterhalen. En in veel gevallen werd al aan de mensen zelf gevraagd om hun nauwe contacten in te lichten.

'Niet meer vol te houden'

Volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is het onderzoek weliswaar belangrijk, maar ook niet het meest urgente op dit moment. "Het is niet meer vol te houden."

Hoe gaat een bron- en contactonderzoek? 'Het is soms een enorm speurwerk'
Lees ook

Hoe gaat een bron- en contactonderzoek? 'Het is soms een enorm speurwerk'

De afgelopen twee dagen werden er bijna 6000 mensen per dag positief getest op het coronavirus. 

Lees meer over
GGDCoronabesmettingen