Horeca gaat laatste, drukke avond tegemoet: 'Er wordt als een gek gebeld'
Alle horecagelegenheden moeten vanavond om 22.00 uur hun deuren sluiten. Een beslissing van het kabinet om het aantal hoge coronabesmettingen tegen te gaan. Dat is een flinke tegenvaller voor restauranteigenaren, al stond hun telefoon vandaag nog roodgloeiend: "Mensen willen het er voor de laatste keer nog van nemen."
'We willen graag nog een laatste keer komen eten, nu het nog kan', zeggen mensen aan de telefoon tegen Marc Reniers (32). Hij is restauranteigenaar van Bistro le Goût in Eindhoven. Inmiddels zijn bijna alle plekken vergeven, op 'één tafeltje na'.
Direct na de persconferentie stroomden de telefoontjes binnen. "Het is drukker dan de vorige keer na de persconferentie. Toen zag je dat de bezoekersaantallen terugliepen, maar nu zie je juist een piek. Door de definitieve sluiting willen mensen toch nog hun steun geven", zegt hij. Het zijn voornamelijk vaste gasten die de eigenaar en zijn restaurant een hart onder de riem willen steken.
Veel reserveringen
BookDinners, een reserveringsplatform voor restaurants, valt ook op dat veel mensen voor de laatste keer een tafel reserveren. "Relatief gezien zijn er voor vandaag 22 procent meer reserveringen gemaakt voor zowel lunch als diner", zegt directeur Paul Wiertz.
Cas moest zijn nieuwe restaurant na één uur sluiten en gaat nu wéér dicht: 'Ik moest janken'
Het platform kan de reserveringssystemen inzien van ongeveer tweeduizend restaurants in Nederland. "Normaal gesproken wordt op woensdag gereserveerd voor later in de week, maar dat is nu niet het geval", zegt Wiertz.
Laatste keer
Ook naar café-restaurant Amsterdam wordt als 'een gek gebeld', vertelt mede-eigenaar Milène Hoving (68). Haar restaurant is vanavond volgeboekt, ze heeft zelfs een wachtlijst. Dat de telefoon roodgloeiend staat, snapt zij volledig. "Het is voorlopig de laatste keer dat je uiteten kan gaan of een kopje koffie kan drinken. Mensen nemen het er nog van."
Hoving noemt het een 'drukke, emotionele en hectische dag'. Zowel met koffie, lunch als diner zijn er veel mensen. Dat is fijn, maar tegelijkertijd voelt de situatie ook gek aan, zegt ze. "Je bent een beetje murw. De beslissing hing als een donderwolk boven alles. Daar verzet je je niet meer tegen."
Niet onverwacht
Onverwacht komt de sluiting van de horeca niet. "Ik keek iedere dag op het coronadashboard en zag het aantal besmettingen oplopen. Dan verwacht je zo'n besluit wel."
Ook voor Reniers in Eindhoven komt de beslissing niet onverwacht. "Tsja, wij hebben ons goed aan de regels gehouden, maar zagen ook wel dat dit eraan zat te komen."
Waarom sluit horeca (pas) vanavond?
Volgens regionale overheden is er tijd nodig om de sluiting juridisch te regelen in lokale noodverordeningen. Naar verluidt was het de bedoeling om de sluiting om 18.00 uur in te laten gaan, maar dat werd niet gehaald om die noodverordening rond te krijgen. In Den Haag wordt erkend dat er een risico is op feestjes vanavond, maar er wordt gehoopt dat mensen de indringendheid van de gedeeltelijke lockdown snappen.
Reniers denkt dat de sluiting voor sommige bedrijven zomaar eens de nekslag kan zijn. Ook voor hemzelf wordt het spannend. "De periode oktober, november en december zijn normaal gesproken één van de beste periodes voor restaurants. Het is daardoor heel vervelend als deze wegvalt."
Laatste avondmaal
De maatregelen duren vier weken en na twee weken wordt de balans opgemaakt, zei premier Rutte gisteravond. Hoving kan niet wachten volgende maand weer open te gaan, maar is ook realistisch. "We kijken daar natuurlijk erg naar uit, maar weten ook dat de situatie zorgelijk is. Niet alleen voor ons, maar voor iedereen in de wereld."
Maar nu eerst: de laatste avond. Daar hebben beide restauranteigenaren zin in. "We maken er het beste van: het laatste avondmaal."
'Niet zo gek dat mensen randen opzoeken'
Hoogleraar sociale psychologie Frenk van Harreveld doet onderzoek naar onze beleving van onzekerheid en hoe dit onze percepties en gedrag beïnvloedt. Over de huidige tijd zegt hij: "Mensen zijn sociale wezens en houden van samenzijn. We leven nu in grote onzekerheid over wanneer en hoe dat samenzijn weer mogelijk is en dat is lastig voor de mens."
En dus begrijpt hij wel dat veel mensen nog snel naar de kroeg gaan of uiteten willen. "Dat mensen de randen opzoeken, vind ik niet zo gek. Dan hadden ze de maatregelen maar meteen in moeten laten gaan. Ik vind het niet heel raar dat mensen hun leven zo comfortabel mogelijk inrichten."
Van Harreveld vindt het belangrijk dat nagedacht wordt over hoe die sociale honger toch gevoed kan worden. "Dat mensen toch aan hun basale behoefte van intimiteit komen, op een dusdanige manier dat het veilig is. Want huisfeestjes wil je ook niet."