Mondkapjesplicht tegen corona: 'Op zijn vroegst half november'
Het kabinet maakte gisteren bekend dat er een mondkapjesplicht komt. Die plicht moet het dringende advies om ze te dragen in publieke ruimtes, vervangen. Maar dat was volgens het kabinet toch zo lastig te regelen? En wanneer gaat die plicht dan in?
In Nederland wordt er pas na zeven maanden werk van gemaakt van zo'n plicht, maar in andere landen hebben ze die al langer, zoals bijvoorbeeld in Duitsland. Jerfi Uzman, hoogleraar Staatsrecht aan de Universiteit Utrecht, zegt dat het daar al in de wet stond. "Zij zijn daar veel preciezer in dan wij. Die wetgeving stond al klaar, zij hadden er al op geanticipeerd."
Reden daarvoor volgens Uzman is dat er in Duitsland in het verleden wel vaker 'uitbraakjes' zijn geweest van infectieziekten. "Die waren niet zo ernstig als corona."
Nederlandse plicht
Ook in Nederland is er volgens Uzman wetgeving gemaakt naar aanleiding van eerdere ziektes. "Die wetgeving bij ons zat alleen nog niet zo goed in elkaar. In Duitsland was men daar iets verder mee."
Politiek verslaggever Floor Bremer zegt dat de kortste klap voor een plicht in Nederland nu een spoedwet zou zijn. "Dan zou de mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes op zijn vroegst half november in kunnen gaan. Dan kan je een boete van naar verwachting 95 euro - net als de andere coronaboetes - kunnen krijgen."
Maar dat is niet de enige mogelijkheid, zegt Bremer. "Het kabinet kan er ook voor kiezen aan de coronawet een speciale ministeriële regeling te hangen. Dat gaat dan iets langer duren en dan gaat de mondkapjesplicht op zijn vroegst op 1 december in."