Reguliere zorg afgeschaald

Evert heeft 'tikkende tijdbom' in zijn buik, maar operatie uitgesteld vanwege corona

Door Wouter van Dijke··Aangepast:
© ANPEvert heeft 'tikkende tijdbom' in zijn buik, maar operatie uitgesteld vanwege corona
RTL

Nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, stromen ook de ziekenhuizen weer vol. De normale zorg komt daardoor soms op een laag pitje te staan en operaties worden uitgesteld. Zo ook de heftige buikoperatie die Evert moet ondergaan. "Het is uitermate frustrerend."

Evert (67) uit Heerhugowaard heeft een opgezwollen buikaorta. Dat is een slagader die bloed van je hart naar je onderlijf vervoert. De aorta van Evert heeft een verzwakte wand, waardoor hij opzwelt. "Het risico is dat die ader zo groot wordt, dat-ie knapt", vertelt hij aan RTL Nieuws. "Als dat gebeurt moet je er heel snel bij zijn, anders is het dodelijk."

Daarom zou Evert deze maand geopereerd worden. En dat is een ingrijpende operatie. De buik moet worden opengemaakt. "Ze leggen alle ingewanden aan de kant om bij de aorta te kunnen komen."

'Uitermate frustrerend'

Maar de operatie, die begin deze week zou worden uitgevoerd, werd vanwege de toename van coronapatiënten op het laatste moment uitgesteld. "Ik moest vrijdag bellen. Toen kreeg ik te horen dat de operatie door zou gaan. Maar de volgende dag werd hij toch afgezegd."

Evert (67) wil het liefst zo snel mogelijk geopereerd worden.© Eigen foto
Evert (67) wil het liefst zo snel mogelijk geopereerd worden.

"Uitermate frustrerend", zegt Evert. "Ik loop met een tikkende tijdbom in mijn buik, dus ik word het liefst zo snel mogelijk geopereerd. Ik neem het ziekenhuis niks kwalijk, maar het wachten levert wel veel stress op. Niet alleen bij mij, maar ook bij mijn vrouw en bij de kinderen."

Helft van operatiekamers dicht

Everts operatie staat nu gepland op 30 oktober, maar hij betwijfelt of de operatie dan wél door kan gaan. Het ziekenhuis waar hij behandeld wordt, het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar, is namelijk zwaar belast door de tweede coronagolf en moest deze week zelfs de helft van de operatiekamers sluiten.

Het ziekenhuis wil zo voorkomen dat zorgpersoneel overbelast wordt, laat een woordvoerder weten: "We moeten het nog een poos volhouden. Om geen roofbouw te plegen op onze medewerkers zien wij geen andere mogelijkheid dat onze reguliere zorg af te schalen."

In het ziekenhuis in Alkmaar zijn er volgens het ziekenhuis elke dag 30 á 40 operaties die daardoor niet door kunnen gaan.

Veel patiënten komen in de problemen door de overbelaste ziekenhuizen

Een ander probleem is de beschikbaarheid van intensive care-bedden. Evert: "Het is geen simpele behandeling, de operatie duurt een halve dag. Daarna moet ik twee dagen op de ic worden opgenomen. Maar momenteel is het niet gegarandeerd dat daar na de operatie een bed beschikbaar is."

De regels

Evert kijkt dus reikhalzend uit naar 30 oktober, al vreest hij dat het nog veel langer zal duren voor zijn aorta gerepareerd kan worden. "Pas als ik in het ziekenhuis in een bed lig, weet ik echt zeker dat de operatie door kan gaan."

Ondanks deze stressvolle tijd wil Evert niemand veroordelen, maar teleurgesteld is hij natuurlijk wel. "Mensen, houd je aan de regels, zodat jullie en ook ik over een maand nog leven."

Oproep

Had u ook een hoogrisico-operatie gepland staan en is die door het ziekenhuis afgebeld vanwege corona, laat het ons dat dan weten op onderzoek@rtl.nl We gaan vertrouwelijk met uw gegevens om.

Lees meer over
GezondheidszorgOperatieCoronamaatregelenCoronacrisis in Nederland