'Bunkers zitten al vol'

'Meer slachtoffers en problemen met opslag door vuurwerkverbod'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
'Meer slachtoffers en problemen met opslag door vuurwerkverbod'
RTL

De vuurwerkbranche stelt dat een verbod juist tot méér slachtoffers op de spoedeisende hulp gaat leiden. Mensen zullen hun toevlucht zoeken tot gevaarlijk illegaal vuurwerk en kunnen daardoor veel zwaarder gewond raken. Ook voorzien de verkopers problemen met de opslag. "De bunkers lopen nu vol." Het ministerie verwacht dat dat wel meevalt.

De vuurwerkbranche, vertegenwoordigd door de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), stelt dat de zwaarste verwondingen vaak door illegaal vuurwerk komen en dat gevaarlijkere spul wordt met een verbod alleen maar populairder, stelt de branche. 

Nu al constateert de BPN 'aantoonbare toenemende handel' in het illegale circuit. BPN roept het kabinet daarom op om vooral strenger te handhaven op het bezit van het illegale vuurwerk en van een algemeen vuurwerkverbod af te zien.

Vuurpijlen verboden

Inderdaad, illegaal vuurwerk veroorzaakt in de regel relatief ernstig letsel, schrijft ook VeiligheidNL in een rapport (pdf) over de vuurwerkongevallen tijdens de jaarwisseling van 2019-2020. Maar veruit de meeste letsels werden veroorzaakt door legaal vuurwerk (81 procent).

Wel moet worden opgemerkt dat veel van wat vorig jaar legaal was, dat nu niet meer is. Vuurpijlen en single shots zorgden bijvoorbeeld voor in totaal 20 procent van de letsels, maar zijn dit jaar verboden. Net als overigens al het knalvuurwerk.

Kabinet komt met verbod

Het kabinet komt morgen met een algemeen vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling. Het argument vóór een verbod: ziekenhuizen niet nog meer belasten in deze coronatijd. Maar, zegt BPN: "Er kan niet worden aangetoond dat door deze maatregel de zorg wordt ontlast."

Kabinet wil dit jaar landelijk vuurwerkverbod vanwege corona
Lees ook

Kabinet wil dit jaar landelijk vuurwerkverbod vanwege corona

BPN vindt dat coronacrisis nu als excuus wordt gebruikt om een algemeen vuurwerkverbod in Nederland in te stellen. "Terwijl we inmiddels al over de piek van de tweede golf heen zijn", aldus Marcel Teunissen, voorzitter BPN.

Opslagprobleem

Een mogelijk vuurwerkverbod heeft nog een andere consequentie. Miljoenen kilo’s aan onverkocht vuurwerk moet worden opgeslagen op diverse plekken in Nederland. "Normaliter wordt het reeds ingekochte vuurwerk gelijk uitgeleverd, maar aangezien de jaarwisseling al over zeven weken is, moeten de vuurwerkbedrijven alles nu noodgedwongen opslaan", aldus Teunissen.

Vuurwerk komt vaak per schip aan in de havens, importeurs vervoeren het vervolgens naar opslagloodsen. Vanuit de loods gaat het daarna in principe naar kleine opslagplekken bij winkeliers, maar dat laatste gebeurt niet als een vuurwerkverbod wordt ingesteld. En dus liggen de grote opslagloodsen vol. Importeurs zitten met hun handen in het haar. 

Het vuurwerk kan geen kant op: "Er zit geen winkelier te wachten op spullen die je het hele jaar moet laten staan. En de bestellingen zijn onderweg, je kunt de boot niet terugsturen", zegt Theunissen.

Jasper Groeneveld van Lesli Vuurwerk is zo'n importeur van vuurwerk. "Er komt een moment dat aanvoer blijft doorgaan en uitlevering stopt. En er zijn geen uitbreidingsmogelijkheden. Ook niet in het buitenland", zegt hij.

Nog 85 containers onderweg

Er zijn voor zijn bedrijf nog 85 containers onderweg. "Ik heb geen idee waar die kunnen blijven. Ik denk dat die in de haven blijven staan. Ik heb geen opslag, dus ik zou zeggen wat wil je dan? Krijg ik een boete?"

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat weten dat vuurwerk inderdaad niet in de haven mag worden opgeslagen. "Maar de meeste importeurs beschikken over opslaglocaties in Nederland én Duitsland. Hier is voldoende plek om vuurwerk op te slaan", aldus een woordvoerder.

Lees meer over
Illegaal vuurwerkVuurwerk