Kinderen blij

Vuurwerkverbod komt eraan, maar sterretjes mogen nog wel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Vuurwerkverbod komt eraan, maar sterretjes mogen nog wel
RTL

Morgen maakt het kabinet het definitieve plan bekend voor het vuurwerkverbod met oud en nieuw, maar niet alles wordt verboden. Klein vuurwerk, zoals knalerwtjes, trektouwtjes en sterretjes, mag nog wel.

Het gaat om het zogenoemde F1-kindervuurwerk. Je mag dit vuurwerk het hele jaar kopen en afsteken vanaf 12 jaar.

Ook carbidschieten, een traditie in het noorden en oosten van ons land waarbij je met een melkbus en een bal harde knallen maakt, mag doorgaan.

Niet definitief

Met het vuurwerkverbod probeert het kabinet tijdens de jaarwisseling de hulpdiensten te ontlasten in deze coronatijd. Het definitieve besluit over het verbod is nog niet genomen. Dat heeft te maken met de hoogte van de compensatie voor vuurwerkverkopers. Die branche is niet bepaald blij met het verbod.

Zo maakt Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), de vereniging voor deze groep, zich hard voor de verkopers. Zij plaatste vanochtend een paginagrote advertentie in het AD, de Volkskrant en Trouw met de kop: 'We zeggen alvast sorry!' Volgens BPN is het verbod politiek gemotiveerd. "Dit algehele vuurwerkverbod willen sommige partijen namelijk al jaren. En nu... kunnen ze het coronavirus ervoor misbruiken", schrijft BPN in de advertentie.

Kabinet wil dit jaar landelijk vuurwerkverbod vanwege corona
Lees ook

Kabinet wil dit jaar landelijk vuurwerkverbod vanwege corona

Voorstander

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) zijn beiden al langer voorstander van een vuurwerkverbod. De schade van het verbod voor de vuurwerkhandel zou zo'n 70 miljoen euro zijn. Het kabinet is best bereid een deel van de schade te vergoeden. Maar niet alles, want 'ze kunnen het spul volgend jaar alsnog verkopen' zegt een betrokkene tegen RTL Nieuws.

Volgens VeiligheidNL zijn er afgelopen jaarwisseling 1300 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld, waarbij 81 procent door legaal vuurwerk werd veroorzaakt. 55 procent van de slachtoffers raakte gewond door siervuurwerk en iets meer dan de helft stak het vuurwerk niet zelf af.

Lees meer over
Ferdinand GrapperhausStientje van VeldhovenVeiligheid NLVuurwerkCoronacrisis in NederlandKind