Ernstig letsel

'Nauwelijks regels voor inzetten politiehond als geweldsmiddel'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP'Nauwelijks regels voor inzetten politiehond als geweldsmiddel'
RTL

De beet van een politiehond kan voor ernstig letsel zorgen, maar voor het inzetten van het dier door agenten bestaan nauwelijks regels. Vorig jaar waren er 357 incidenten waarbij een dier zijn tanden op commando van een geleider in een lichaam zette.

Het gebrek aan regelgeving blijkt uit onderzoek van het tv-programma Zembla, dat ook beelden in bezit heeft van een incident in Rotterdam. Daarop is te zien hoe politieagenten een hond inzetten tegen een verdachte die lachgas had gebruikt. Daarbij werd buitensporig geweld gebruikt, oordeelde ook het OM, onder meer door de inzet van de politiehond. 

'Marteling'

De man werd geschopt, geslagen en beschoten met een stroomstootwapen. De politiehond viel de man aan in diens auto. Politiewetenschapper Jaap Timmer, die de beelden analyseerde, noemt het buitensporige geweld 'marteling'. 

Uit het onderzoek van Zembla blijkt dat er nauwelijks regels zijn voor het inzetten van politiehonden, waarvan er in Nederland 400 worden gebruikt. Het gebrek aan leidraad 'kan ertoe leiden dat hondengeleiders niet of onvoldoende gestuurd worden en hun eigen gang gaan bij de inzet van dat heftige geweldsmiddel', zegt Timmer.

Bumper keert terug op social media: 'Niet de allerbeste politiehond'
Lees ook

Bumper keert terug op social media: 'Niet de allerbeste politiehond'

Ook maakt de onduidelijkheid rond het inzetten van de honden het moeilijk om de geleiders strafrechtelijk te vervolgen. Dat gebeurde ook niet bij het incident in Rotterdam, volgens het OM omdat er intern onderzoek naar de geleider is gedaan en een schadevergoeding aan het slachtoffer is betaald.

Loslaten

Politiehonden moeten op commando van geleiders hun beet los kunnen laten, maar in de praktijk bijten de dieren soms juist door, zo blijkt uit het onderzoek. Agenten kunnen dan een zogeheten 'breekstick' gebruiken om de beet los te krijgen of kunnen de hond in sommige gevallen even wurgen met een stropkoordje. 

De honden die niet loslaten, moeten worden afgekeurd door de politie, maar nu blijkt dat niet wordt geregistreerd welke honden dat zijn. "Een politiehond is een geweldsmiddel, dat je zo'n dier niet 100 procent kunt controleren, is niet te vermijden", zegt Ronald Verheggen, die de korpsleiding adviseert over de inzet van honden. "Dat hebben we te accepteren, of we moeten ermee stoppen."

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Lees meer over
Nationale PolitiePolitie in NederlandPolitiehondPolitiegeweld