'Extra coronamaatregelen zijn nodig op middelbare scholen'
Willen we het aantal coronabesmettingen terugdringen, dan moeten we ook op middelbare scholen meer maatregelen nemen. Steeds meer jongeren raken besmet met het virus, terwijl er in scholen 'niets is gedaan' om de verspreiding van het virus te stoppen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, vindt epidemioloog Patricia Bruijning.
Dat vertelde de kinderarts-epidemioloog gisteravond bij Nieuwsuur. "We hebben al veel maatregelen genomen buiten de scholen en als we naar beneden willen met de cijfers dan denk ik dat we ook naar de scholen moeten kijken", zei Bruijning.
De epidemioloog doet onderzoek naar coronabesmettingen op middelbare scholen. Aan het begin van de tweede golf viel het aantal besmettingen onder jongeren mee, legt ze uit. Inmiddels raken steeds meer leerlingen van middelbare scholen besmet. Vaak is het onduidelijk hoe zij het virus hebben opgelopen.
Landelijke gemiddelde
"In scholen hebben we niets gedaan waardoor ze qua besmettingen nu aan de hoge kant zitten van het landelijk gemiddelde", vertelde Bruijning.
Bekijk het gesprek hier:
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Zo kunnen scholen sneltesten inzetten en besmette kinderen tijdelijk isoleren. Ook zouden hele klassen bij een besmetting getest kunnen worden. Of onderwijsinstellingen moeten proberen om leerlingen meer te spreiden tijdens de pauzes en aan het begin en het einde van de lessen. "We moeten kijken naar beste en meest haalbare strategieën", zei Bruijning.
Milde symptomen
Momenteel wordt er alleen getest als mensen klachten hebben, terwijl in de jongere leeftijdsgroep een groot deel van de besmettingen verloopt zonder klachten of met hele milde verschijnselen. Die worden niet meteen herkend als coronabesmetting.
Volgens de epidemioloog is er weliswaar nog veel onduidelijk over hoe die infecties het virus verder verspreiden, maar moeten scholen uit voorzorg extra maatregelen nemen.