Leerlingen groep 8 kregen lager schooladvies door schrappen eindtoets
Leerlingen van groep 8 hebben afgelopen schooljaar gemiddeld een lager schooladvies gekregen dan in andere jaren. Dat komt mede door het niet-doorgaan van de eindtoets in het basisonderwijs door de coronacrisis. Schooladviezen konden daardoor niet meer naar boven worden bijgesteld.
Dat schrijft minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. Leerlingen werden op de middelbare school wél vaker op een hoger niveau geplaatst dan hun schooladvies aangaf. Maar kinderen uit armere gezinnen hebben daar minder vaak voordeel van gehad.
Minder kansen
Slob maakt zich zorgen omdat leerlingen lagere adviezen hebben gekregen. "Dit treft vooral leerlingen die toch al minder kansen hebben in het leven. Het is daarom belangrijk dat middelbare scholen ze goed blijven volgen en helpen bij leerachterstanden, zodat elk kind op de plek komt waar hij of zij zich het beste kan ontwikkelen."
Middelbare scholen gaan leerlingen in de brugklas extra goed volgen. Ze moeten extra evaluaties, gesprekken en coaching invoeren. Ze moeten de onderwijsinspectie ook vertellen hoe ze de leerlingen volgen en hoe ze weten of die op het goede niveau zitten.
Nu wel eindtoets
Het is de bedoeling dat de eindtoets dit schooljaar voor de leerlingen in groep 8 wél doorgaat. Met de makers van eindtoetsen is afgesproken wat er moet gebeuren als de toets door de coronacrisis opnieuw onder druk komt te staan.
Wat Slob betreft wordt de eindtoets meer een 'doorstroomtoets'. Hij wil af van één 'hard beoordelingsmoment' voor kinderen. Een school moet op meer momenten kijken hoe een kind ervoor staat, vindt hij. Ook moeten leerlingen op de middelbare school de kans krijgen om van niveau te wisselen.
Allemaal tegelijk aanmelden
Slob wil dat kinderen in groep 8 zich voortaan tegelijk aanmelden voor de middelbare school, op 1 april. Dan maken ze volgens de minister evenveel kans op een plek op de school waar ze het liefst naartoe gaan, op het niveau dat het best bij hen past. De Tweede Kamer moet dat voorstel nog goedkeuren.
Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.