Flinke aanscherping

Klimaatsuccesje op EU-top: 'Europa is leider in strijd tegen klimaatverandering'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Klimaatsuccesje op EU-top: 'Europa is leider in strijd tegen klimaatverandering'
RTL

De Europese Unie scherpt haar klimaatdoelstellingen aan. Over tien jaar moet de unie niet 40, maar 55 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990, zijn de EU-leiders overeengekomen op hun top in Brussel.

Dat is nodig om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken. "Europa is de leider in de strijd tegen klimaatverandering", twittert EU-president Charles Michel na afloop van een lange en verhitte nacht van onderhandelingen.

Nederland dringt al langer aan op het opschroeven van het tussendoel in 2030. Ook de Europese Commissie stelde dat voor. Het Europees Parlement wil de lat zelfs op 60 procent leggen en wil dat niet alleen de unie als geheel, maar ook ieder EU-land afzonderlijk dat doel haalt. De EU-landen en het parlement moeten het daarover nu eens zien te worden.

Groen licht voor stikstofwet, maar wat staat er nou precies in?
Lees ook

Groen licht voor stikstofwet, maar wat staat er nou precies in?

Enigszins binnen de perken

De scherpere doelstellingen zijn nodig om de opwarming van de aarde te kunnen beperken tot 2 en liever nog 1,5 graad, zoals in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken. Zo zou de klimaatverandering nog enigszins binnen de perken kunnen worden gehouden.

En dat is nodig omdat het ijs op de polen in snel tempo aan het smelten is, zoals op deze video te zien is:

Snel dooiende permafrost is tikkende klimaattijdbom

Bijna alle Europese regeringsleiders erkenden voor aanvang van de EU-top in Brussel al wel dat de EU de klimaatdoelstellingen zou moeten aanscherpen. Maar lidstaten als Polen en Tsjechië eisten garanties dat ze daarvoor geen al te grote offers zouden moeten brengen.

Oost-Europese landen hebben veelal minder diepe zakken en leunen nog zwaar op bijvoorbeeld de vervuilende kolenstook. Pas toen de ochtend al was aangebroken was ook Polen tevreden. De nieuwe doelen worden vastgelegd in een Europese klimaatwet.

Lees meer over
Charles MichelEuropese UnieKlimaatakkoordKlimaat