'Werken op Schiphol is niet veilig én niet gezond'
Door alsmaar goedkoper te willen opereren, is werken op Schiphol er niet veiliger en gezonder op geworden. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 1100 mensen die op de luchthaven werken. Snelheid is er vaak belangrijker dan kwaliteit.
Dat meldt vakbond FNV Luchtvaart vandaag in Trouw. De vakbond wil dat er snel iets verandert, anders zullen acties volgen. "Het moet afgelopen zijn met de race to the bottom, met steeds lagere tarieven", zegt FNV-campagneleider Joost van Doesburg in de krant.
'Roofbouw op gezondheid'
Uit de enquête blijkt volgende vakbond dat de luchthaven 'roofbouw pleegt op de gezondheid'. Bijna de helft van de ondervraagde medewerkers werkt bijvoorbeeld op een plek waar ze stof en uitlaatgassen inademen.
Ruim de helft van de medewerkers moet tillen, duwen of trekken en een groot deel heeft last van lawaai. Anderen ervaren gezondheidsproblemen door avond- en nachtdiensten.
Ook de veiligheid zou op het vliegveld in het geding komen, omdat er weinig ruimte is voor kritiek. "Als je kritisch bent, word je op de zwaarste plekken gezet", zegt een geënquêteerde. Slechts een derde van de beveiligers op de luchthaven denkt dat hun manager kwaliteit belangrijker vindt dan snelheid.
Goedkoopste luchthaven
Schiphol bleek eerder dit jaar de goedkoopste luchthaven te zijn in vergelijking met tien andere Europese luchthavens. Die lage prijzen gaan ten koste van de mensen die er werken, vindt de vakbond. Daarom wil de FNV onder andere een minimumloon van 14 euro bruto per uur en minder flexcontracten.
In een reactie meldt de Schiphol Group zich niet in de kritiek te herkennen. Kwaliteit zou volgens een woordvoerder altijd voorop staan en de gezondheid van medewerkers wordt serieus genomen.