Corona grijpt om zich heen

Corona verandert verpleeghuizen in spookhuizen: 'Veel onmacht en verdriet'

Door Agnes de Goede··Aangepast:
© ANPCorona verandert verpleeghuizen in spookhuizen: 'Veel onmacht en verdriet'
RTL

Ondanks dat er met man en macht wordt geprobeerd corona buiten de deur te houden, grijpt het virus in verpleeghuizen om zich heen. Sommige instellingen tellen tientallen besmette bewoners en veranderen in ware spookhuizen. De zorgen zijn groot. "Het is hier heftiger dan in de eerste golf."

Begin december werd zorgcentrum De Sonneburgh in Rotterdam keihard getroffen door een corona-uitbraak. "Van de 114 bewoners zijn er 102 mensen besmet geraakt. Helaas zijn 22 van hen overleden", staat er op  de website.  "Onmacht en verdriet overheersen."

Onmacht en verdriet

"Gelukkig lijkt het aantal gevallen zich nu iets te stabiliseren, maar het was vreselijk verdrietig", zegt bestuursassistent Dean de Jong. Mensen die zijn overleden, ken je ook persoonlijk. Dit raakte ons allemaal heel hard."

Het Rotterdamse zorgcentrum werkt al maanden met man en macht om het virus buiten de deur te houden. En toch kon het virus zo toeslaan. "De GGD is nog druk bezig met onderzoek hoe dit kon gebeuren. We hebben heel strenge regels. Het personeel loopt met persoonlijke beschermingsmiddelen rond."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Het Rotterdamse zorgcentrum waar vooral dementerende ouderen wonen, is geen uitzondering. Uit cijfers, onderzocht door RTL Nieuws, blijkt dat het aantal verpleeghuizen met minimaal één positieve test in de voorbije vier weken op dit moment hoger is dan tijdens de piek van de eerste golf.

Vooral de regio Zuid-Holland-Zuid wordt zwaar getroffen.

Aantal besmettingen verdriedubbeld

Maar ook in het noorden en oosten van het land zien ze -in tegenstelling tot de eerste golf- nu ook grote uitbraken. Een verpleeghuis in het Drentse Gieten is rond de jaarwisseling getroffen door een flinke corona-uitbraak. In een week tijd is met bijna zestig positieve testen het aantal besmettingen verdriedubbeld.

Drie mensen zijn overleden, meldt stichting Icare waar het verpleeghuis onderdeel van is. "Dit is de eerste grote uitbraak die we hebben. In de eerste golf zagen we dit niet", zegt een Eline Wagteveld namens Icare. "Vreselijk verdrietig."

GGD-arts: 'Nog steeds uitbraken verpleeghuizen door besmette bezoekers'
Lees ook

GGD-arts: 'Nog steeds uitbraken verpleeghuizen door besmette bezoekers'

Overlijdens

Ook verder naar het noorden kampen verpleeghuizen met uitbraken. In De Burcht in Hoogezand hebben 18  bewoners het virus opgelopen, waarvan er drie zijn overleden, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door RTV Noord.

Zorgcentrum Winkheem in Winsum had de afgelopen weken 24 bewoners met corona; twee mensen overleden. En in verpleeghuis De Twaalf Hoven, eveneens in Winsum, overleden zeven ouderen aan corona. Op de twee locaties zijn nog eens vijftig medewerkers besmet geraakt.

Onderdeel van de samenleving

Hoe kan dit? Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, noemt de situatie in de verpleeghuizen erg zorgelijk. "Hier wonen immers de kwetsbaarsten van de kwetsbaarsten", zegt directeur Nanda Hauet. 

"Wat je ziet is dat een verpleeghuis onderdeel is van de samenleving. Als een samenleving moeite heeft om het virus onder controle te houden dan heeft dat zijn weerslag op het verpleeghuis. Van belang is dus dat iedereen zich zo goed als mogelijk aan de maatregelen blijft houden."

Personeel heeft het zwaar

Die uitbraken heeft ook zijn weerslag op het zorgpersoneel. Ook medewerkers zitten met corona(klachten) thuis, zo zien ze bij zorginstelling Lyvore. "Het aantal coronabesmettingen onder bewoners en medewerkers is zorgelijk. Onze locaties als de Bremhorst (Bilthoven), De Biltse Hof (Bilthoven) en Molenschot (Soest) hebben het heel zwaar", laat een woordvoerder van de zorginstelling weten.

In de instelling in Soest kreeg zo'n 70 procent van de bewoners een positieve testuitslag.

'Roosters uitgeput'

"We moeten op sommige locaties verregaande maatregelen nemen omdat de bewoners anders niet meer de zorg krijgen die zij nodig hebben", vervolgt de woordvoerder. "Dit komt door een grote uitval van medewerkers waardoor het lastig wordt om roosters te vullen."

Externe middelen, zoals de inzet van uitzendbureaus, zzp'ers en het rode kruis, zijn ingezet. "Maar ook die middelen zijn inmiddels uitgeput."