Lockdown door mutatie

Dit is wat we weten (en niet weten) van de Britse variant van het coronavirus

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDit is wat we weten (en niet weten) van de Britse variant van het coronavirus
RTL

De Britse variant is waarschijnlijk besmettelijker dan het bij ons bekende coronavirus, maar maakt mensen minder ziek. Tot zover was je vast op de hoogte, maar wat is er verder bekend over deze zogenoemde mutatie? Vijf vragen en antwoorden.

1. We zijn in Nederland flink bezorgd, waarom?

De Britse variant is de hoofdreden dat we - hoogstwaarschijnlijk - nog een paar weken langer in lockdown zitten. Het kabinet maakt zich serieuze zorgen over deze variant, die in het Verenigd Koninkrijk tot enorme besmettingsaantallen leidt.

Dat het kabinet ongerust is, lijkt logisch als je kijkt naar de cijfers uit Groot-Brittannië, en ook Ierland. In Ierland lijken de besmettingscijfers te exploderen. Daar hebben ze het nu over een R-waarde van boven de 2. Ieder besmet persoon zou dan meer dan twee anderen aansteken. Vooral door die besmettelijkere variant.

Versoepel je in ons land de maatregelen, dan zou het kunnen zijn dat het daarna heel hard gaat met de besmettingen. Want die Britse variant is ook bij ons al aanwezig.

Grote zorgen om Britse coronavariant, onzekerheid over basisscholen
Lees ook

Grote zorgen om Britse coronavariant, onzekerheid over basisscholen

2. In hoeverre is de Britse variant aanwezig in ons land?

Deze vraag is niet precies te beantwoorden, maar het kabinet heeft de laatste periode onderzoek laten doen om hier meer van te weten. Dát mensen in Nederland besmet zijn met de variant, is zeker. Zo werden op een school in Bergschenhoek (Zuid-Holland) tientallen besmettingen gemeld.

De gemeente Lansingerland, waar Bergschenhoek onder valt, heeft een oproep aan alle inwoners gedaan (zo'n 60.000) om zich te laten testen op die nieuwe variant. 

Hieronder zie je de oproep van de burgemeester van Lansingerland:

Burgemeester Lansingerland doet een dringende oproep aan de inwoners: 'Laat u testen'

3. Hoe weet je of je te maken hebt met de Britse variant?

Als je besmet bent met het coronavirus, dan heb je zelf niet door dat het gaat om de Britse variant. De mutatie maakt je niet extra ziek. Er moet dus specifiek worden getest om erachter te komen om welke variant het gaat.

En dat testen op de verschillende varianten doen ze in Engeland beter dan waar dan ook. Ze gebruiken een erg fijnmazig systeem om er niet alleen achter te komen óf je corona hebt, maar ook welke variant. Dus of de Britse variant echt uit Engeland komt, valt te betwijfelen.

Sharon Peacock, professor microbiologie in Cambridge zei het als volgt tegen CNN: "Als je ergens een variant gaat vinden, dan is het hier. Maar dat betekent niet dat de variant hier ook vandaan komt."

4. Zijn kinderen vatbaarder voor deze variant?

Het is nog onduidelijk wat de precieze uitwerking is van de nieuwe variant van het coronavirus op kinderen. Toch wordt er wel goed gekeken naar de uitwerking op kinderen, mede ook door de besmettingen op de school in Bergschenhoek.

Vanwege de Britse virusvariant adviseert het Outbreak Management Team (OMT) om ook kinderen onder de 12 te testen als zij coronaklachten hebben. Er zijn lichte aanwijzingen die erop zouden duiden dat kinderen inderdaad vatbaarder zijn voor deze variant, al is dat nog allerminst zeker zei Károly Illy, lid van het OMT, eerder tegen RTL Nieuws.

De GGD in Rotterdam doet in Charlois ook volgens het RIVM onderzoek naar klachten bij kinderen van deze variant. Aura Timen, hoofd infectieziektenbestrijding van het RIVM: "Daarbij worden de gegevens vergeleken met basisscholen waar de Britse variant niet is aangetroffen. Het is op dit moment nog te vroeg om iets over de Nederlandse situatie te zeggen."

Het coronavirus is inmiddels vele keren gemuteerd. Heel vaak merken we daar niks van, maar soms wel.

5. Zijn de vaccins nog werkzaam?

Nu de uitrol van de vaccins net is begonnen, is een variant misschien niet wat je wilt horen. Snel na de uitbraak van de mutatie werd al gezegd dat de vaccins waarschijnlijk gewoon zouden werken, maar er moest wel onderzoek gedaan worden.

Fabrikant Pfizer, de farmaceut waarvan het vaccin nu al wordt toegediend in Nederland, deed dat onderzoek. Wat blijkt: het vaccin blijft volgens de eerste resultaten inderdaad werken. 

Hoofdonderzoek Philip Dormitzer van Pfizer zei tegen persbureau AP: "Het was een zeer geruststellende bevinding dat deze mutatie, waar mensen het meest bezorgd over waren, geen probleem lijkt te zijn."

Lees meer over
LockdownCovid-19Nederland